Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tool biedt beter zicht op klachten na borstkankerbehandeling

Met de nieuwe ‘awareness tool ALERT!’ kunnen borstkankerpatiënten en zorgverleners beter inzicht krijgen in de klachten die patiënten tot wel 14 jaar na een diagnose ervaren.
© pixelfit / Getty Images / iStock

Vrouwen die borstkanker hebben (gehad) komen vaker bij de huisarts op consult dan vrouwen van dezelfde leeftijd zonder borstkanker. De klachten zijn zeer divers, verschillen per leeftijdsgroep en per behandeling, maar duidelijk is dat vrouwen die borstkanker hebben (gehad) over het algemeen vaker klachten hebben als hoesten, infecties, vermoeidheid, slaapproblemen, osteoporose en lymfoedeem. Deze klachten komen tot 14 jaar na de diagnose borstkanker vaker voor, blijkt uit onderzoek van het Nivel en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL)/Universiteit Twente.

Tool

Om patiënten en zorgverleners te ondersteunen in het krijgen van inzicht in de klachten, is de tool ALERT! ontwikkeld. Deze laat zien of er sprake is van late effecten die zijn gerelateerd aan de behandeling van borstkanker. De uitkomsten van de tool kunnen gebruikt worden om betere zorg op maat te geven en een gerichter nazorgtraject.

Twee versies

Er is een versie voor zorgverleners en een versie voor patiënten. Daardoor kunnen zorgverzekeraars ook beter zien welke klachten patiënten na een borstkankerbehandeling hebben.

Voor de ontwikkeling van de tool zijn gegevens gebruikt uit het ‘Primary Secondary Cancer Care Registry’.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.