Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Tweederde van de patiënten voelt zich gehoord en gezien in ziekenhuizen

Ten opzichte van 2017 hebben ziekenhuizen zich sterk ontwikkeld op het vlak 'begrijpen en betrekken van de patiënt'. Dat blijkt uit het imago-onderzoek dat de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen elke twee jaar laat uitvoeren.

Meer dan 20.000 patiënten en consumenten vulden dit jaar de online vragenlijst in. Het onderzoek werd uitgevoerd door onderzoeksbureau Newcom Research & Consultancy. 

Uit het onderzoek (.pdf) blijkt dat ziekenhuizen een sterk imago hebben. Gemiddeld krijgen de ziekenhuizen het rapportcijfer 7,9. Ook blijkt dat Nederlandse ziekenhuizen sinds 2017 vooruitgang hebben geboekt op alle imagofactoren zoals persoonlijk, kwaliteit, efficiency en facilitair.

Samen beslissen

Het inbedden van samen beslissen in het zorgproces is een belangrijke ambitie van NVZ-leden. Op dit gebied is veel vooruitgang geboekt sinds 2017, meldt de NVZ. 72 procent van de patiënten voelt zich serieus genomen, 69 procent van de ondervraagden vindt dat men de patiënt goed betrekt bij de behandeling en eenzelfde percentage vindt dat duidelijk wordt gecommuniceerd over wat de patiënt kan verwachten. Tweederde van de patiënten voelt zich gehoord en gezien in het ziekenhuis. 64 procent zegt inspraak te hebben en samen met de arts over de behandeling te beslissen. In 64 procent van de gevallen begrijpen zorgverleners in het ziekenhuis de patiënt echt, blijkt uit het onderzoek.

Uit de scan Waardegedreven zorg (.pdf) die de NVZ uitzette onder haar leden, bleek in september al dat Samen Beslissen in veel ziekenhuizen een vast onderdeel wordt in het zorgproces.

Digitale zorg

Digitale zorg biedt verschillende voordelen voor patiënten: ze hoeven minder vaak naar het ziekenhuis en hebben meer eigen regie. Patiënten die te maken kregen met digitale zorg, zoals thuismonitoring, beeldbellen, bellen of een schriftelijk consult, voelen zich net iets minder ‘gehoord en gezien’ dan patiënten die reguliere zorg ontvingen.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.