Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

UMCG ontvangt subsidie voor onderzoek naar verminderen stress met VR

Onderzoekers van het UMCG ontvangen een ZonMW-subsidie van een half miljoen euro om onderzoek te doen naar het verminderen van stress met VR. Het onderzoek moet patiënten een tool in handen geven om zelfstandig aan hun herstel te werken

Het onderzoek van Catheleine van Driel, arts in opleiding tot psychiater, en Wim Veling, psychiater, richt zich op mensen met depressie, psychose, bipolaire- of angststoornis. Veling en Van Driel gaan onderzoeken of  de interactieve VR-natuuromgevingen van de VRelax-app helpen om te ontspannen, stress te verlagen en slaap te verbeteren. De verwachting is dat verbetering van deze leefstijlfactoren leidt tot een gunstiger verloop van psychiatrische ziekten.

Zwemmen met dolfijnen

VRelax is een app die mensen zelfstandig thuis kunnen gebruiken met een VR-bril. Samen met patiënten is de app ontwikkeld. En bestaat uit tientallen ontspannende en interactieve natuuromgevingen. Denk hierbij aan zwemmen met dolfijnen, ontspannen op het strand of spelen met sterren in de lucht.

Terugdringen medicatiegebruik

Deelnemers gebruiken de app dagelijks een aantal weken thuis om te ontspannen en hun slaap te verbeteren. Daarbij wordt gemeten wat het effect is van VRelax op psychische en lichamelijke signalen van stress. Ook kijken de onderzoekers naar het korte en lange termijn effect op psychiatrische symptomen. Daarnaast op terugdringen van medicatie gebruik, sociaal functioneren, kwaliteit van leven en kosten voor de maatschappij.

De komende vier jaar gaan 185 patiënten deelnemen aan dit onderzoek. De eersten kunnen in de tweede helft van 2021 beginnen. Eerder onderzoek laat zien dat het toepassen van stress-management technieken samenhangt met een beter herstel en beloop van psychiatrische aandoeningen.

Groter effect

Het onderzoek is een vervolg op een eerder, kleinschaliger onderzoek in het UMCG.  Daaraan deden vijftig poliklinische patiënten met psychische problemen mee. Hieruit bleek dat VRelax in vergelijking met gewone ontspanningsoefeningen een groter effect had op het verbeteren van negatieve gemoedstoestanden als angst en verdriet.

Het onderzoek vindt plaats in het UMCG en bij Lentis en huisartsenpraktijken in de regio. De onderzoekers zoeken nog naar meer centra die willen deelnemen. Ze werken samen met de Technische Universiteit Twente. Financiering vindt plaats vanuit het ZonMW-programma leefstijlgeneeskunde.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.