Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Value-based healthcare in de praktijk: nieuwe behandelingen voor post-trombotisch syndroom

Vier medische centra behandelen patiënten met een chronische vorm van adertrombose. Deze centra houden nauwkeurig patiënt-gerapporteerde uitkomsten en klinische scores bij. Op deze manier wordt de meest efficiënte en effectieve manier van zorg verleend.

Eén van de meest moderne behandelingen voor post-trombotisch syndroom (chronische vorm van trombose in de ader), vindt plaats met behulp van stents, uitgevoerd door vaatchirurgen en interventieradiologen. Deze behandeling was lange tijd gestopt omdat er twijfels waren over het nut en de effectiviteit hiervan.

Op basis van een pilot studie is in samenspraak met de verzekeraars en wetenschappelijke vakverenigingen besloten om de behandeling onder voorwaarden weer toe te staan in vier medische centra. (Amsterdam UMC, Rijnstate ziekenhuis, Ziekenhuis Nij Smellinghe en MUMC+). Uit deze pilotstudie, bij de afdeling veneuze chirurgie van het MUMC+ in Maastricht onder leiding van hoogleraar veneuze chirurgie Cees Wittens, bleek namelijk dat de chirurgische behandeling zeer kosteneffectief is en een langdurige winst in kwaliteit van leven oplevert voor de patiënten.

Gezondheidswinst per gespendeerde euro

Onderdeel van de voorwaarden is een nauwkeurige registratie van zowel patiënt-gerapporteerde uitkomsten als klinische scores in een centraal register. Elk centrum moet exact dezelfde variabelen op dezelfde momenten registreren. Hiermee kan nauwkeurig uitgerekend worden wat de gezondheidswinst per gespendeerde euro is en kan men deze vergelijken met de ‘gangbare’ conservatieve behandeling met steunkousen en bloedverdunners. De patiënt-gerapporteerde uitkomsten worden verzameld via iPads waarop patiënten vragenlijsten invullen. Resulterende scores worden automatisch naar het register weggeschreven, maar ook direct naar het lokale EPD zodat ze beschikbaar zijn in de behandelkamer. Anderzijds worden de klinische scores automatisch uit het EPD gehaald en tevens weggeschreven naar het centrale register. Al deze activiteiten worden verzorgd door software van Brightfish.

Mogelijk komt behandeling weer in basispakket

Deze zogenoemde DEVOTED registratie is in 2019 gestart en loopt in ieder geval tot en met 2023. Tussentijds wordt geëvalueerd wat de uitkomsten zijn. Als de ingreep inderdaad een met de pilot studie vergelijkbare gezondheidswinst per euro oplevert, zal deze uiteindelijk weer in het basispakket terechtkomen. In tegenstelling tot eerdere onderzoeken en studies naar deze behandeling is dit project de eerste poging om de concepten van Value-based healthcare zo praktisch toe te passen op een chirurgische ingreep.

Brightfish en de afdeling veneuze chirurgie van het MUMC+ lichten deze werkwijze toe tijdens een spreeksessie “Use of realtime outcomes in clinical practice” op het ICHOM congres, op 2 mei in Rotterdam.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.