Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van palliatieve naar proactieve zorg

Hoe kunnen geanonimiseerde data die al in het epd geregistreerd staan, inzichten opleveren om de zorg in de laatste levensjaren te verbeteren? Om die vraag te beantwoorden, werken het Jeroen Bosch Ziekenhuis, Maasstad Ziekenhuis en Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL) samen aan een pilot.
© Vladyslav Bashutskyy / stock.adobe.com

Het trio is op missie om de zorg in de laatste levensjaren beter te regelen met minder regeldruk, meer aandacht voor de patiënt en een hogere zorgkwaliteit.

Passende zorg

Volgens Annemieke van der Padt-Pruijsten, oncoloog-hematoloog in het Maasstad Ziekenhuis, en Tineke Smilde, oncoloog bij het Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ), is er binnen de curatieve setting nog weinig aandacht voor waardegedreven zorg. ‘Terwijl het om goede en passende zorg te geven juist belangrijk is op tijd de context van een persoon te kennen, op tijd te weten welke zorg iemand wel of niet wil en te kijken wat nodig en mogelijk is’, vertelt Van der Padt-Pruijsten.

Daarom willen de oncologen van palliatieve naar breed toepasbare proactieve zorg door goede registratie in een Proactief Zorgplan (PZP). De datapilot draagt bij aan de ontwikkeling en het gebruik van Proactieve Zorgplanning op lokaal, regionaal en landelijk niveau. De ziekenhuizen zijn volgens IKNL voorlopers in het stimuleren van het gebruik van het PZP en het belang van het tijdig aangaan van het gesprek over welke zorg het beste past.

Proactieve Zorgplanning

Daarbij laat IKNL het systeem werken voor de zorgverlener, door de scripts om de data te analyseren met het ziekenhuis te delen, zodat zij dit vervolgens zelf in een dashboard kunnen zetten en de betrokkenen steeds kunnen zien wat er gebeurt. Welke vragen in de Proactieve Zorgplanning worden bijvoorbeeld nooit ingevuld, hoe komt dat dan en wat is daarin belangrijk? Helpt het PZP om onnodige opnames te voorkomen? En hoe komt het dat bij een bepaalde groep mensen het Zorgpad Stervensfase niet is ingevuld? Of waarom op de ene afdeling vollediger dan op de andere? Op basis hiervan kunnen binnen het ziekenhuis gesprekken worden gevoerd en beleidsbeslissingen worden genomen om de kwaliteit van de zorg verder te verbeteren.

Daarnaast keek IKNL naar het registreren van items met behulp van het ‘Zorgpad Stervensfase’. ‘Ook kijken we gezamenlijk of onze ziekenhuisdata overeenkomen en bewijzen dat een proactieve zorgplanning de kwaliteit verhoogt en het zorggebruik verbetert, bijvoorbeeld door ongewenst opnames te voorkomen’, vertelt Smilde.

Regionaal uitrollen

Zowel het Jeroen Bosch Ziekenhuis als het Maasstad Ziekenhuis werken inmiddels aan het ziekenhuisbreed inzetten van Proactieve Zorg en transmurale uitwisseling van het PZP. Beide ziekenhuizen werken daarnaast met IKNL aan een database die maandelijks inzicht biedt in het aantal ingevulde epd-items en de procestoepassing daarvan. Na verloop van tijd kunnen we de effecten in outcome zien en op de werkvloer processen verbeteren, volgens Van der Padt-Pruijsten en Smilde.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.