Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Van Rijn: ‘Kaplans principes tasten behandelaanbod aan’

Martin van Rijn is voorstander van value based healthcare, maar waarschuwde op het jaarevent van STZ tegen te veel administratieve lasten.

Met zijn kritiek richtte de ReinierHaga topman zich tijdens het jaarevent van de STZ op 21 juni met name op Robert Kaplan en diens model van time driven activity based costing. Dit meldt Skipr.

Strikte toepassing van Kaplans principes doet volgens Van Rijn geen recht aan de financiële praktijk in de ziekenhuizen en tast de handelingsvrijheid en daarmee uiteindelijk ook het behandelaanbod aan.

Meerjarige aanneemsommen

Van Rijn wees er in Utrecht op dat sommige DOT’s oftewel ‘ziekenhuisprijzen’ voor 80 procent uit niet direct toerekenbare, infrastructurele kosten bestaan. Met de boekhouderpen van Kaplan zou er een streep door deze niet goed te verantwoorden activiteiten gaan, terwijl ze essentieel zijn voor het functioneren van een ziekenhuis. Het antwoord is volgens van Rijn niet striktere, maar ruimere financieringsmogelijkheden. “Met meerjarige aanneemsommen kunnen ziekenhuizen zelf bekijken welke activiteiten ze tegen elkaar weg zetten.”

Productieprikkel weghalen

Van Rijn pleit ervoor de productieprikkel uit het financieringssysteem te halen. “In het Reinier Haga hebben we nu een groep nieuwe orthopeden die 10 procent minder opereert dan hun voorgangers. Dat scheelt jaarlijks zes miljoen euro aan omzet. Moet ik nu blij zijn of juist zeggen: hou op en ga opereren!”

Lees het artikel op Skipr.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.