Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘VBHC beperkt zich tot uitkomstmeting’

De huidige informatievoorziening, organisatiestructuren en bekostigingsstructuren belemmeren de doorontwikkeling naar VBHC.

Dit blijkt uit onderzoek van Eveline Stevens en Karlijn van Doorn van M&I/Partners.  In het kader van dit onderzoek hebben in de eerste helft van 2018 25 ziekenhuizen vragenlijsten ingevuld. Vervolgens zijn verdiepende gesprekken gevoerd met acht ziekenhuizen.

Focus op uitkomsten

Uit het onderzoek blijkt dat de meeste ziekenhuizen zich beperken tot het meten van uitkomsten voor de patiënt. Ze passen VBHC niet in de volle breedte toe, maar focussen vooral op de uitkomsten voor de patiënt. Het kostenaspect wordt niet of slechts beperkt in beschouwing genomen.

Inrichting ingewikkeld

Daarnaast blijkt de inrichting van een ziekenhuisorganisatie op basis van aandoeningen in de praktijk ingewikkeld te zijn. De bestaande organisatie en bekostiging zijn  gebaseerd op betaling per verrichting, wat de invoering van VBHC bemoeilijkt. Niet alleen binnen ziekenhuizen blijkt dit lastig, ook de samenwerking met de tweede lijn komt nog niet op grote schaal tot stand. Dit ligt volgens de onderzoekers aan de gebrekkige standaardisatie van gegevens.

Verschillende standaarden

Een andere belemmering die wordt genoemd, is het gebruik van verschillende standaarden. De ICHOM-standaarden zijn breed bekend en worden ook gebruikt. Sommige ziekenhuizen maken hun eigen ‘standaard’ of geven een eigen invulling aan de ICHOM-standaard. Dit belemmert potentieel het kunnen vergelijken van uitkomsten tussen verschillende ziekenhuizen.

Uit het onderzoek blijkt zoals gezegd dat de nadruk in Nederland vooral ligt op uitkomstmeting.  In dit kader zijn het Ministerie van VWS en Zorginstituut Nederland het gezamenlijk programma, Uitkomstgerichte zorg 2018-2022, gestart. Alle ziekenhuizen zullen daar binnen afzienbare tijd mee te maken krijgen.

Doelstelling 2022

De doelstelling van het ministerie van VWS is om in 2022 voor ruim de helft van de ziektelast inzicht te hebben in uitkomsten die ertoe doen. En bovenal dat deze informatie door patiënten en professionals goed vindbaar en goed te begrijpen is en ook in de praktijk kan worden gebruikt om samen te kunnen kiezen voor de best passende zorg. De onderzoekers vragen zich af of dit in het huidige tempo haalbaar is.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.