Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

VBHC-prijs 2020 naar Santeon voor Samen Beter

Het programma Samen Beter van Santeon is de winnaar van de VBHC-prijs 2020. De prijs is op 5 november online uitgereikt door Michael Porter.

De Santeon ziekenhuizen werken binnen het Samen Beter programma inmiddels voor vijftien verschillende aandoeningen samen aan betere zorg. Voor iedere aandoening afzonderlijk werken verbeterteams in de zeven ziekenhuizen samen. Elk verbeterteam bestaat uit zorgprofessionals vanuit alle betrokken disciplines, een patiënt, projectleider en data-analist.

Scorekaart

Ook ketenpartners die een rol spelen bij de patiëntenzorg voor een bepaalde aandoening, zijn bij het programma betrokken. Samen stellen zij de kenmerken van de patiëntgroep, behandelopties en de scorekaart vast. Aan de hand van de scorekaart worden resultaten gemeten en geanalyseerd en besproken met de andere Santeon ziekenhuizen. Dit is een continu proces van leren en verbeteren dat zich continu herhaalt.

Transparant

De uitkomsten worden zoveel mogelijk transparant gemaakt. Dat gebeurde eerst op  patiëntgroepnivieau, zoals bij borstkanker,  heupartrose, CVA, en nierfalen. Inmiddels wordt ook gewerkt aan het bruikbaar maken van zorguitkomsten op individueel niveau in de spreekkamer. Patiënten krijgen op maat informatie over uitkomsten van zorg, zodat zij samen met de zorgverlener beter kunnen beslissen over welke zorg en welk ziekenhuis het beste bij hen past. Hierbij wordt gebruik gemaakt van  zorguitkomsten waaronder ook patiënt gerapporteerde uitkomsten (PROMs). De nieuwste aanvulling op het programma is de covid-19 standaard die ontwikkeld is om de zorg aan corona-patiënten te optimaliseren.

Voor de prijs waren dertien genomineerden uit binnen- en buitenland. De winnaar van vorig jaar was het Deense Glad.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.