Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel cliënten in ggz missen face-to-face contact

Bij twee op de drie personen die vóór de corona-crisis psychische hulp ontvingen, is de zorg weggevallen of aangepast. Indien de hulpverlening werd aangepast, kreeg slechts de helft van cliënten inspraak in de wijze waarop de behandeling werd voortgezet. Dit is van grote invloed op hun tevredenheid. Ook over de alternatieve vormen zijn cliënten ontevreden. Driekwart van de cliënten mist face-to-face contact.

Eind april hebben het Trimbos-instituut en cliëntenorganisatie MIND onderzoek gedaan naar de gevolgen van corona en de genomen maatregelen voor mensen die al voor de crisis te maken hadden met psychische klachten.

Vragenlijsten

Gelijktijdig stuurden zij hun panels een vragenlijst om de gevolgen van corona te onderzoeken. Het Panel Psychisch Gezien betreft leden vanaf 18 jaar en ouder die langere tijd last hebben van veelal ernstige psychische klachten. Het ggz-panel van MIND betreft zowel mensen die gebruik maken van basis ggz als mensen die specialistische ggz ontvangen.

Meer klachten

Beide panels geven aan dat zij meer psychische klachten ervaren. 40 procent van het Panel Psychisch Gezien en 65 procent van het ggz-panel MIND. Dit is een toename ten opzichte van het onderzoek dat MIND al in maart onder haar panel hield. Toen gaf de helft aan meer klachten te ervaren.

Inspraak voor cliënten

De Nederlandse Verenging voor Psychiatrie is blij dat ervaringen van patiënten en hun naasten zijn verzameld, maar roept wel op tot meer inspraak voor cliënten. “Uit beide onderzoeken komt naar voren dat een belangrijk deel van de patiënten ervaart dat de keuze voor face-to-face behandelen of beeldbellen niet samen genomen wordt. Wij weten als beroepsgroep dat patiënten meer tevreden zijn over de geleverde zorg als ze actief betrokken zijn bij keuzes rond de behandeling, zoals direct patiëntencontact of contact via een videoverbinding.”

Uitgangspunt

“Het betrekken van patiënten en hun naasten bij de behandeling is daarom altijd ons uitgangspunt. Wij merken dat het in de coronacrisis niet altijd mogelijk is om dit uitgangspunt te volgen. Bijvoorbeeld doordat er geen ruimtes zijn waar dit veilig kan, of soms zelfs doordat face-to-face contact van hogerhand verboden wordt. Dit is niet conform de richtlijn die we als ggz-veld hebben opgesteld. We roepen ggz-instellingen dan ook dringend op de keuze voor face-to-face contact over te laten aan de behandelaar in samenwerking met patiënten en hun naaste(n) te laten, en hen daarin maximaal te ondersteunen”, aldus een woordvoerder.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.