Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Veel kwetsbare patiënten verkiezen palliatieve zorg boven heupoperatie

13 procent van de kwetsbare ouderen met een gebroken heup wil liever palliatieve zorg dan een heupoperatie. Dat blijkt uit onderzoek van dagblad Trouw in het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein en het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven. Toen de keuze nog niet bij de patiënt en dienst naasten lag, kreeg meer dan 98 procent van de patiënten een operatie.

In het St. Antonius Ziekenhuis kunnen de meest kwetsbare patiënten na een heupbreuk sinds twee jaar kiezen: een operatie óf palliatieve zorg met pijnbestrijding. Het gaat om patiënten met meerdere risicofactoren, zoals een hoge leeftijd, niet goed ter been zijn of vermagerd zijn. Soms hebben zij een combinatie van andere andere aandoeningen. Na een gesprek met de arts over voor- en nadelen van een operatie kiezen de patiënten en/of hun naasten of de operatie nog zin zal hebben.

De patiënten die kiezen voor palliatieve zorg overlijden gemiddeld binnen negen dagen, schijft Trouw. Ze hadden al een slechte gezondheid en door de morfine die ze krijgen tegen de pijn remt vaak hun eetlust. Van patiënten die wel geopereerd worden, overlijdt een op de drie binnen een jaar.

Voor sommige mensen is het nut van een operatie beperkt. Traumachirurg Detlef van der Velde van het St. Antonius Ziekenhuis zegt tegen Trouw: “Het kan gebeuren dat je iemand hebt geopereerd, je hem vervolgens van de operatietafel tilt, en hij dan overlijdt. Of hij overlijdt een dag later aan een longontsteking. Voor een heupoperatie krijgt een patiënt narcose of een ruggenprik, het is een ingrijpende operatie, waarna je moet revalideren. Voor iemand die de fysieke kracht heeft, duurt dat drie tot vijf maanden. Maar de meest kwetsbare groep patiënten kan dat niet opbrengen, die gaat van stoel naar bed en gaat nauwelijks vooruit. Ik vind het niet menselijk dat we hen een operatie laten doormaken.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.