In het St. Antonius Ziekenhuis kunnen de meest kwetsbare patiënten na een heupbreuk sinds twee jaar kiezen: een operatie óf palliatieve zorg met pijnbestrijding. Het gaat om patiënten met meerdere risicofactoren, zoals een hoge leeftijd, niet goed ter been zijn of vermagerd zijn. Soms hebben zij een combinatie van andere andere aandoeningen. Na een gesprek met de arts over voor- en nadelen van een operatie kiezen de patiënten en/of hun naasten of de operatie nog zin zal hebben.
De patiënten die kiezen voor palliatieve zorg overlijden gemiddeld binnen negen dagen, schijft Trouw. Ze hadden al een slechte gezondheid en door de morfine die ze krijgen tegen de pijn remt vaak hun eetlust. Van patiënten die wel geopereerd worden, overlijdt een op de drie binnen een jaar.
Voor sommige mensen is het nut van een operatie beperkt. Traumachirurg Detlef van der Velde van het St. Antonius Ziekenhuis zegt tegen Trouw: “Het kan gebeuren dat je iemand hebt geopereerd, je hem vervolgens van de operatietafel tilt, en hij dan overlijdt. Of hij overlijdt een dag later aan een longontsteking. Voor een heupoperatie krijgt een patiënt narcose of een ruggenprik, het is een ingrijpende operatie, waarna je moet revalideren. Voor iemand die de fysieke kracht heeft, duurt dat drie tot vijf maanden. Maar de meest kwetsbare groep patiënten kan dat niet opbrengen, die gaat van stoel naar bed en gaat nauwelijks vooruit. Ik vind het niet menselijk dat we hen een operatie laten doormaken.”