Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel in opdracht van het Longfonds. Vooral mensen met ernstige longklachten en mensen met een laag opleidingsniveau hebben hulp nodig. Samen beslissingen nemen blijkt lastig te zijn.
Gezonde leefstijl
Patiënten geven aan dat zij in de spreekkamer samen met een zorgverlener beslissingen nemen. Daar buiten voelen ze zich te weinig gestimuleerd of geholpen om zelf regie te nemen over hun ziekte en hun leven als geheel. Het gaat hierbij om zaken als het kiezen van een gezonde leefstijl of het combineren van de longziekte met werk.
Grotere stap
Wensen en verwachtingen die niet direct betrekking hebben op de medische behandeling worden door de zorgverlener niet vaak ter sprake gebracht. Het initiatief hiervoor ligt bij de patiënt. Voor mensen die minder vaardig zijn in het communiceren over hun ziekte of het uiten van hun wensen, is het een extra grotere stap om deze zaken bespreekbaar te maken.
Onvoldoende vaardigheden
Het Nivel-onderzoek laat zien dat 31 procent van de mensen met astma en 46 procent van de mensen met COPD onvoldoende vaardigheden heeft om gezondheidsinformatie te vinden, te begrijpen en toe te passen. Het wel of niet gezondheidsvaardig zijn is een belangrijke voorwaarde voor het kunnen nemen van eigen regie.
Zorgverleners kunnen patiënten met lage gezondheidsvaardigheden helpen om meer de regie te nemen over hun leven en hun behandeling. Door hen tijdens contactmomenten te ondersteunen met informatie en communicatie op maat komt het nemen van eigen regie ook voor deze groep patiënten binnen bereik.
Longmonitor
Het Nivel-onderzoek maakt onderdeel uit van de Longmonitor, een project waarbinnen al meer dan twintig jaar gegevens worden verzameld over de zorg- en leefsituatie van mensen met longziekten.