Verbeterverhaal: collegiale ondersteuning na heftige gebeurtenissen

Als zorgverleners betrokken zijn bij een calamiteit of incident, kan dat grote impact hebben. Met peer support worden zorgverleners laagdrempelig opgevangen door een collega en op deze manier enige tijd ondersteund. In het LUMC wordt hard gewerkt om peer support in te bedden in de organisatie.

Dit is de zevende van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

Een onbedoelde gebeurtenis tijdens het zorgproces die tot schade leidt of had kunnen leiden, een klacht of tuchtzaak: het kan grote gevolgen hebben. In de eerste
plaats voor de patiënt, maar ook voor betrokken artsen, verpleegkundigen en andere zorgprofessionals. Gynaecoloog Philomeen Weijenborg: “Ik heb dat in het
verleden persoonlijk ervaren. De praktische ondersteuning is in zo’n geval goed geregeld. Maar het is ook belangrijk om stil te staan bij  de vraag hoe het met jou gaat. Hoe voel je je onder de omstandigheden? Ben je in staat om verder te werken?”

Professioneel kopje koffie

Daarom nam Weijenborg in 2014 het initiatief om peer support binnen het LUMC op te zetten, samen met adviseur kwaliteit en patiëntveiligheid Leontine den Dijker. “Peer support is een professioneel kopje koffie”, zegt Weijenborg. “Als een arts betrokken is bij een calamiteit, klacht of tuchtzaak , wordt hij of zij gekoppeld aan een van onze 25 opgeleide peer supporters. Dit zijn collega’s van andere afdelingen, die gedurende enige tijd de vinger aan de pols houden. Het doel is dat zorgverleners hierdoor optimaal blijven functioneren, zowel persoonlijk als professioneel, zodat de kwaliteit van zorg overeind blijft.”

Lees hier het hele verbeterverhaal

Reacties

Comments

  1. Klinkt goed! gelukkig is er meer aandacht voor opvang gekomen de laatste jaren.

    In OLVG Amsterdam zijn wij sinds 1998 al begonnen met het introduceren/trainen van peer supporters. De toekomstige peer supporters worden gekozen door hun team/vakgroep. Daarna volgt de training peer support, elk jaar volgen deze peer supporters intervisie en de bijscholing. Onze training is als 1 van de eerste trainingen peer support geaccrediteerd door de Nederlands talige Vereniging voor Psychotrauma (NtVP).Wij volgen hiermee de laatste ontwikkelingen op het gebied van de nuldelijns opvang. Wij werken samen met: samenwerking met ARQ, IVP en de afdeling psychotrauma van het VUMC maken.

    Lucy Dijkman
    OLVG Amsterdam