Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterverhaal: elke MS-patiënt zijn eigen spreekuurteam

Hoe kunnen de klachten van de patiënt het uitgangspunt vormen van het jaarlijkse consult in het MS-centrum? Neuroloog Brigit de Jong van het MS Centrum van Amsterdam UMC locatie VUmc vertelt over een nieuw zorgproces.

Dit is de derde van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

Een kleine, maar representatieve groep patiënten kreeg een enquête voorgelegd met als doel te inventariseren wat veel voorkomende MS-klachten zijn. Maar ook wat de impact daarvan is en hoe belangrijk ze zijn voor de patiënt. “Je kunt loopproblemen hebben, maar als dat al 20 jaar het geval is en je beschouwt dat inmiddels als een gegeven, hoeven we daar tijdens het spreekuur niet uitgebreid op in te gaan”, verklaart De Jong.

Seksuele problemen

Een reeks van klachten kwam naar voren: problemen met mobiliteit, met plassen, onzekerheid over de toekomst, pijnen, spasmen, seksuele problemen, vermoeidheid, cognitieve klachten. “De meeste klachten herkenden we wel, maar we waren ons niet bewust van de problemen rondom seksualiteit. Daar begin
je als neuroloog in de spreekkamer niet zo snel over. Het blijkt een ondergeschoven kindje.”

De uitkomsten werden vertaald naar gevalideerde vragenlijsten en er werd een ict-programma ontwikkeld om het hele proces te onderbouwen en ook klinische gegevens te verzamelen in een database. De Jong: “Vooral die ict-kant kostte erg veel tijd en zorgde voor stagnatie.”

Vragenlijst per mail

Elke patiënt die voor zijn jaarlijkse consult naar het spreekuur komt, krijgt nu per mail de vragenlijst toegestuurd. De vragen handelen over alle mogelijke klachten en als laatste wordt geïnformeerd aan welke zaken de patiënt aandacht wil besteden tijdens het spreekuur. De ingevulde lijst wordt weer per
mail verzonden naar het MS-centrum. De Jong: “Aan de hand van de uitkomsten stellen we per patiënt een team samen.”

Lees hier het hele verbeterverhaal 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.