Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterverhaal: keuzehulpen ondersteunen beslisgesprek

Bij Amsterdam UMC locatie AMC staat bij de ingang een billboard met de belofte: ‘Betere zorg begint met een goed gesprek. In dit ziekenhuis beslissen we samen.’ Shared decision-making is ook onderdeel van de strategie van het ziekenhuis en wordt actief ondersteund met trainingen en keuzehulpen die sinds kort worden geïntegreerd in het patiëntenportaal.

Dit is de dertiende van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

Maar de praktijk is weerbarstig, weet Dirk Ubbink, hoogleraar evidence-based medicine en shared decision-making. “Veel dokters zeggen dat ze al jaren samen met hun patiënten beslissen. Ze bedoelen dat ze hun patiënten volledig informeren. Maar het gaat om tweerichtingsverkeer. De kunst is om niet alleen informatie te verstrekken, maar de patiënt uit te nodigen om daarop te reageren en mee te denken.”

Tweerichtingsverkeer

Dat tweerichtingsverkeer is voor oncologisch orthopeed Jos Bramer de essentie van arts zijn. Hij behandelt kinderen en jongeren met primaire botkanker, een ziekte die dodelijk is als niet adequaat wordt ingegrepen. “Ik moet in relatief korte tijd een band opbouwen met het kind en de ouders. Ik leer hen kennen en zij mij. Wie zijn zij, wat doen ze in het dagelijks leven en wat vinden ze leuk …? Dan vertel ik ook altijd wat over mijzelf. Door elkaar op een informele manier
te peilen, krijg ik inzicht in de impact van de diagnose en de behandeling voor de patiënt.”

Naar het hele verbeterverhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.