Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterverhaal: peer support voor duurzame inzetbaarheid

Het hoort nu eenmaal bij je vak’, hoorde je nog niet zo lang geleden zeggen, als een arts, aios of verpleegkundige geconfronteerd werd met een aangrijpende gebeurtenis. Inmiddels is wel duidelijk dat deze macho-aanpak niet werkt. Begin 2020 gaat het MUMC+ dus gericht met peer support aan de slag.

Dit is de elfde van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

Wat zou het mooi zijn, als we nog meer op elkaar zouden letten. Een arm om de schouder, tijd maken voor een goed gesprek of samen een kopje koffie drinken”, zegt Jos Hoofs, beleidsadviseur Kwaliteit & Veiligheid bij het Maastricht UMC+. “Collegialiteit  is een groot goed in een normale situatie, maar is extreem belangrijk als er sprake is van een incident, calamiteit of andere aangrijpende gebeurtenis zoals en klacht, tuchtzaak of agressie. ”

Verminderd functioneren

“Onbegrip of gebrek aan steun kan leiden tot onzekerheid en verminderd functioneren, met zelfs mogelijke impact op de patiëntveiligheid. Er kan sprake zijn van
tijdelijke uitval en soms zelfs tot uitstroom uit het werkveld”,  aldus Hoofs. “Dat is precies wat we níet willen. Waar we dan wel naar streven? Goede collegiale, emotionele ondersteuning van een medewerker na/bij een aangrijpende gebeurtenis, oftewel peer support.”

Intensief overleg

Om een goede start te maken, is het afgelopen jaar veel tijd in de totstandkoming van het projectplan gestoken. Hoofs: “Het projectplan is het resultaat van intensief overleg met tal van mensen en disciplines die een link met peer support hebben; van aios, artsen en verpleegkundigen, tot vertrouwenspersoon,
klachtencommissie, juristen en geestelijk verzorgers en natuurlijk de leden van het bedrijfsopvangteam (BOT-team). Samen hebben we bepaald wat we onder peer support verstaan en hoe we het in het ziekenhuis willen vormgeven.”

Naar het hele verbeterverhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.