Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterverhaal: polikliniek complexe behandelbeslissingen

Het Erasmus MC heeft een aparte polikliniek voor patiënten die twijfelen welke behandeling het beste past bij hun wensen en behoeften en daar met hun arts niet uit komen.

Dit is de vierde van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

Rozemarijn van Bruchem-Visser, internist ouderengeneeskunde en coördinator van de polikliniek Complexe Behandelbeslissingen, benadrukt dat het vooral
niet de bedoeling is om de behandeling bij de arts weg te halen. Haar ervaring is dat de oplossing vaak schuilt in waardegedreven zorg: wat telt voor deze
patiënt in zijn leven?

Eerste gesprek

In het eerste gesprek op de polikliniek staan de patiënt en zijn leven en perspectief centraal. Wat vindt hij echt belangrijk? Hoe is de thuissituatie? Wat wil hij wel, wat wil hij niet? Daarna vindt er een multidisciplinair overleg plaats waaraan naast de verwijzend arts, Van Bruchem-Visser en andere betrokken behandelaars deelnemen. In het MDO zit ook een ethicus.

Na het MDO volgt weer een gesprek met de patiënt en zijn naaste over de mogelijke opties. Uiteindelijk beslissen de patiënt en zijn behandelaar samen over het te volgen traject.

Financiële uitdaging

Het realiseren van de polikliniek was praktisch gezien niet eenvoudig. “Vooral financieel gezien was het een uitdaging, omdat er geen sprake is van een verrichting. Van Bruchem-Visser: “We maken gebruik van de DBC ‘intensief consult’. Dankzij de grote bereidwilligheid vanuit ethiek en de verwijzers, hebben we doorgezet en staat de poli nu. We zijn zelf met de verzekeraar om de tafel gaan zitten.”

Lees hier het hele verbeterverhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.