Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterverhaal: UMC Utrecht geeft patiënt regie met portaal

In het UMC Utrecht kunnen mensen real time uitslagen en notities lezen. De patiënt is immers verantwoordelijk voor zijn ziekte en zijn ziektebeleving.

Dit is de vijfde van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

“Wat gebeurt er als je de uitslag pas in de spreekkamer hoort? Bij slecht nieuws zijn mensen meestal totaal overdonderd. Je hebt al een week in spanning gezeten, je hoort niks meer op dat moment, je hebt geen idee wat je moet vragen.” Aan het woord is Reinier Raijmakers, internist hematoloog in het UMC Utrecht.

Voorwaarde

Korte lijnen zijn volgens Raijmakers een belangrijke voorwaarde voor een open communicatie met patiënten. “Dan moet er geen twee weken tussen zitten voor een afspraak. Ook moet je laagdrempelig bereikbaar zijn. Mensen mogen me ook gewoon bellen. Daar maakt eigenlijk niemand misbruik van. Het gebeurt alleen in noodgevallen.”

Eerst nadenken

“Als de patiënt direct bij de uitslag kan, kan hij eerst nadenken. Hij weet wat de diagnose is en krijgt de ruimte om het te laten bezinken. Hij praat erover met z’n naasten, zoekt informatie op internet. En hij kan zich goed voorbereiden op een consult door de juiste vragen te stellen.”

Lees hier het hele verbeterverhaal

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.