Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verbeterverhaal: Zinvolle Registratie brengt de totale patiënt in beeld

De afdeling Hematologie van het UMCG is één van de proeftuinen voor het experiment ZIRE (Zinvolle Registratie). De afdeling heeft een kernset van vijftien indicatoren ontwikkeld waarover zij gedurende de experimenteerperiode verantwoording afleggen. Daarmee komt er ruimte en aandacht voor het functioneren van de patiënt.

Dit is de achtste van zestien verbeterverhalen die op Qruxx verschijnen. Naar het overzicht

“De patiënt wil blijven leven met een goede kwaliteit van leven. Tot voor kort moesten we 1.500 parameters bijhouden in het kader van kwaliteitsprogramma’s, terwijl dat vaak niet bijdroeg aan die wens”, stelt professor Huls, afdelingshoofd en internist-hematoloog.

Familierelatie

“Samen met patiënten zijn we gekomen tot parameters die ervoor hen toe doen”, vertelt kwaliteitsmedewerker Sylvia Haan. “Zo verdient de familierelatie meer aandacht omdat een donor vaak een familielid is. Andere voorbeelden zijn slaapproblemen of stress.”

“Via een Delphi-studie hebben we de verbanden tussen dergelijke veel voorkomende problemen en mogelijke oorzaken in kaart gebracht. Met parameters bijhouden dat iemand stress heeft is niet genoeg, we willen die stress verminderen en weten hoe effectief we daarin zijn.”

Lees hier het hele verbeterverhaal

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.