Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vergelijken van PROMs vergt andere correctie’

PROM-scores vergelijken tussen groepen of tussen ziekenhuizen vergt een andere correctie dan die van klinische uitkomstmaten. Er is bijvoorbeeld een correctie nodig op basis van sociale patiëntkenmerken. Dit blijkt een studie onder CVA-patiënten.

De studie is uitgevoerd in het kader van het programma Waardegedreven Zorg van het NFU-consortium Kwaliteit van Zorg. Voor een goede vergelijking zullen dus niet-klinische achtergrondkenmerken aan de data van CVA-patiënten gekoppeld moeten worden. De auteurs sluiten in een aanvullende toelichting niet uit dat dit ook geldt voor andere ziektebeelden.

Onbekend terrein

In Nederland is er een groeiende belangstelling ontstaan voor het gebruik van PROMs als bron van transparante informatie over de kwaliteit van zorg. De standaardisatie van PROMs voor het vergelijken van ziekenhuizen is nog onbekend terrein. De studie van Arvind Oemrawsingh e.a. onderzoekt de methodologie van het ontwikkelen van case-mix correctiemodellen voor zowel klinische als patiënt-gerapporteerde uitkomsten bij CVA-patiënten.

Variatie

De belangrijkste bevinding is dat er verschillen zijn in case-mix factoren tussen de modellen. Socio-economische status lijkt bijvoorbeeld een belangrijke case-mix factor te zijn die bijdraagt aan de variatie in de EQ-5D scores. Dit instrument dient om de gezondheidstoestand te bepalen aan de hand van door de patiënt te beantwoorden vragen. Het lijkt niet van invloed op de klinische uitkomsten.

Naar de studie 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.