Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vergroot de kwaliteit van waardegedreven ggz samen met de cliënt’

Waardegedreven zorg in de ggz lijkt lastig. Een depressie heeft geen specifiek begin en einde, wat vergelijken van behandelingen moeilijker maakt. Toch denkt Marco Verheul, bestuursvoorzitter van Volante, dat waardegedreven zorg juist helpt om de kwaliteit van de ggz te verbeteren.

Waardegedreven zorg binnen de ggz houdt in dat de uitkomsten waarde toevoegen aan de kwaliteit van het leven van de cliënt. De samenwerking wordt gedreven vanuit de inhoud, waarbij het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de patiënt voorop staat. Binnen Volante werken de Dimence Groep, GGzE en GGZ Noord-Holland-Noord samen aan betekenisvolle uitkomsten voor de cliënt.

Unieke uitwisseling

Samen leren en verbeteren staat bij Volante voorop. Doel van de samenwerking is dat de kwaliteit van de zorg voor de cliënt verbetert. “Dit doen we door data en kennis te delen, daarmee proberen we kwaliteit inzichtelijk te maken. Gegevens uitwisselen helpt om met elkaar in gesprek te gaan over de inhoud. Het is voor organisaties niet vanzelfsprekend om te delen wat minder goed gaat.”

Verheul benadrukt dat het belangrijk is dat iedereen zich veilig voelt. “Je stelt je kwetsbaar op. Dat wij dat met drie organisaties doen maakt deze samenwerking uniek. Vertrouwen is een belangrijke voorwaarde binnen het proces, dat is bij ons de afgelopen jaren gegroeid. Vaak stranden dit soort initiatieven doordat vertrouwen ontbreekt.”

Cassandra Koning, kwartiermaker bij Volante is ervan overtuigd dat de zorgverleners verbeterpunten uit de bijeenkomsten direct meenemen in de praktijk. “Als zorgverlener hoor je hoe het ergens anders beter kan, dat motiveert om iets op een andere manier te doen. Het kan soms gaan om kleine aanpassingen, zoals iets simpels als een andere kleur van de muur, waardoor patiënten zich meer thuis voelen. Het proces dat we samen doorlopen is op zichzelf al onderdeel van het resultaat. Door elkaar op te zoeken, mee te lopen, van elkaar te leren en ervaringen uit te wisselen verbeteren we met elkaar de zorg.”

Indicatoren

Volante kiest ervoor om focus aan te brengen in de onderwerpen die zij willen onderzoeken. “Op dit moment richten we ons op angst & depressie, autisme en de acute psychiatrie. “We zijn gestart met deze diagnoses omdat deze aandoeningen veel voorkomen of een grote impact hebben. Elke werkgroep, bestaande uit professionals en patiëntvertegenwoordigers, heeft vervolgens zelf de indicatoren bepaald,” vertelt Koning.

Zo kan er gekeken worden naar uitkomsten als: de vermindering van symptomen, de duur van de behandeling, de doorlooptijd van de behandeling, de kostprijs, de terugkomst en de wachttijd. Daarbij kunnen vast nog aanpassingen in plaatsvinden. Ook doen we werkbezoeken bij elkaar en onderzoeken we de klantwaardering. Daarvoor gebruiken we kwalitatieve vragenlijsten, zoals de Consumer Quality-index (CQi) en de Positive Perception Program (PPP).“

Om data goed te vergelijken is bij elke projectgroep een data-analist vanuit elke instelling aangesloten. “Het is belangrijk om data zo te verwerken dat de cijfers vergelijkbaar zijn. Uiteindelijk krijg je als organisatie een soort rapportcijfer. Het moet veilig voelen om hiervan te leren. De data zijn voor de organisaties niet leidend maar vooral een hulpmiddel, de basis voor het inhoudelijk gesprek. In het gesprek over de kwaliteit komen meetbare data, ervaringskennis en professionele kennis samen.

“Maar je kan niet over de kwaliteit van zorg praten zonder de cliënt daarbij te betrekken”, zegt Koning. In elke diagnosegroep zitten daarom cliëntvertegenwoordigers. “In de diagnosegroep angst en depressie zitten bijvoorbeeld vertegenwoordiging vanuit de  Depressievereniging. Wat de waarde is voor de cliënt, wordt op deze manier samen met cliëntvertegenwoordigers bepaald.”

Sterker met uitbreiding

“Sinds begin dit jaar zijn we nog met drie organisaties, dat vinden we onvoldoende,” zegt de bestuurder. “Met vier of vijf partners beschikken we over meer data wat beter is voor de kwaliteit. We zoeken daarom naar versterking en aanvullingen binnen Volante.”

Volgens Verheul past het initiatief van Volante ook goed binnen het IZA. “Ik ben ervan overtuigd dat je de zorg pas beter maakt als je ook echt informatie met elkaar deelt.” Verheul ziet dan ook een belangrijke rol in de toekomst voor Volante als het gaat om kennisdeling. “Ik wil de informatie niet voor ons houden, daarmee komen we niet verder. Wij willen ons netwerk uitbreiden en daarmee onze krachten bundelen. Het zou mooi zijn als cliënten over vijf jaar voor bepaalde aandoeningen bij een organisatie van Volante willen zijn omdat wij de kennis en vaardigheden hebben. En het kan zijn dat naar aanleiding van de uitkomsten sommige organisaties zorg moeten uitbesteden. Je moet durven kiezen voor de best mogelijke zorg.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.