Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vernieuwde patiëntenvoorlichting: visuele keuzehulpen staan voor landelijke uitrol

Video’s, keuzekaarten en andere visuele middelen vervangen meer en meer de traditionele uitgeschreven informatie om de patiënt voor te lichten. De ervaringen bij patiënten met blaaskanker in de regio Zuidwest-Nederland tonen de meerwaarde aan, vertellen de initiatiefnemers.

“Patiënten met blaaskanker kregen bij ons een informatiemap van wel dertig pagina’s. Dat is natuurlijk voor bijna niemand te lezen”, zegt Jozien Helleman in een bericht van Regionale Oncologienetwerken. Zij is als projectleider één van de drijvende krachten achter de vernieuwde patiëntenvoorlichting. Haar constatering blijkt onder meer uit de beantwoording van vragen die patiënten kregen voorgelegd over de informatie die ze net gelezen hadden. Er blijft maar weinig hangen, zo werd eerder ook aangetoond in diverse onderzoeken.

Keuzehulpen

Helleman nam samen met uroloog Tahlita Zuiverloon van het Erasmus MC Blaaskankercentrum het initiatief om de patiëntenvoorlichting te verbeteren. Ze ontwikkelden plaatjes, zogeheten keuzehulpen, ter vervanging van de uitgebreide teksten. Met succes, constateren de initiatiefnemers. “De patiënt ziet meteen hoe het zit, bijna alle patiënten maken er een foto van en bespreken het vervolgens thuis met bijvoorbeeld de kinderen.” Video zou op dit gebied ook van meerwaarde kunnen zijn.

Samenwerken en verspreiden

Het doel van het project is om de nieuwe voorlichting zo breed mogelijk in te zetten. Vooral als een patiënt van het ene ziekenhuis naar het andere wordt doorverwezen, is het van belang dat ze daar dezelfde informatievoorziening tegenkomen. “Het doel is deze keuzekaarten landelijk te gebruiken en de kaarten worden ook opgenomen op thuisarts.nl”, zegt Helleman in het artikel. De ontwikkelaars werken daarom samen met verschillende ziekenhuizen en patiëntenverenigingen. De inhoudelijke opzet ligt nu bij de Nederlandse Vereniging voor Urologie (NVU) en het doel is om ze vanaf juni verder te verspreiden.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.