Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Verpleegkundigen krijgen belangrijke rol in expertteams St. Antonius

De afdeling Longgeneeskunde in het St. Antonius Ziekenhuis werkt sinds kort met zogenoemde expertteams. In deze multifunctionele teams wordt vanuit verpleegkundig perspectief samengewerkt om het complete zorgpad rondom een ziektebeeld voor patiënten te verbeteren van het eerste polibezoek tot opname tot ontslag en daarna. Een belangrijke rol in de expertteams is weggelegd voor de verpleegkundigen.

Door het zorgproces rondom een ziektebeeld vanuit het verpleegkundig perspectief te benaderen, ontstaan nieuwe inzichten om de zorg voor patiënten te verbeteren. Dat past in het principe Excellente Zorg van V&VN dat leiderschap bij verpleegkundigen stimuleert. Daarom wordt bijvoorbeeld de voorzittersrol van ieder expertteam ingevuld door een HBO verpleegkundige.

Gedeelde besluitvorming

Afdelingshoofd Arnoud Rietveld, bedenker van het concept: “Het ziekenhuis is best een complexe organisatie met veel disciplines en verdeelde verantwoordelijkheden. In de expertteams komt dat allemaal samen. In deze teams werken verpleegkundigen, medisch specialisten, poli medewerkers, management, studenten én ketenzorgpartners samen om de zorgprocessen rondom een bepaalde aandoening te verbeteren. Door deze samenwerking ontstaat meer samenhang tussen dagelijkse praktijk en het beleid rondom een ziektebeeld.”

Tegelijkertijd is het een manier om functiedifferentiatie van het verpleegkundig vak vorm te geven binnen het St. Antonius. Een proces om van één functieprofiel voor alle verpleegkundigen te komen tot heldere rollen voor MBO en HBO verpleegkundigen. In deze teams krijgen verpleegkundigen verschillende taken op basis van kennis en vaardigheden en met ruimte voor persoonlijke ontwikkeling, aldus het ziekenhuis.

Soepelere overgang

Ook patiënten ondervinden straks de voordelen van deze expertteams volgens Rietveld: “Doordat medewerkers van de poli en de verpleegafdeling nauwer samenwerken, merkt een patiënt een soepeler overgang van poliklinische naar klinische zorg. Een patiënt komt bijvoorbeeld al tijdens het polibezoek in gesprek met de verpleegkundige die later voor hem zal zorgen bij opname op de verpleegafdeling. Dat geeft patiënten een gevoel van vertrouwen en veiligheid.”

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.