“Je kijkt niet alleen naar kwaliteit zonder aan het prijskaartje te denken. Je neemt maatschappelijke verantwoordelijkheid. Het is vooral effectief bij goed meetbare interventies”, zegt Sander Visser, consultant en partner bij Strategy& en PwC. “Wij vinden dat het concept verbreding nodig heeft. Daarom vinden wij het belangrijk om aan dit platform deel te nemen.”
Sander Visser is de managing partner van Strategy& Nederland en leidt de zorgpraktijk van Strategy& en van PwC consulting in Europa. Hij is onder meer actief in kwaliteitstrajecten in het Radboudumc, Rivas zorggroep en Bernhoven. Hij is mede auteur van de publicatie ‘Kwaliteit als Medicijn’.
Juiste dingen
Kwaliteit verhogen en daarmee kosten verlagen is de specialiteit van Strategy&, en dat sluit naadloos aan bij de scope van VBHC. Toch? “Voor een deel wel”, zegt Visser. “Maar we willen het graag breder zien. VBHC gaat om uitkomsten van behandelingen meten zodat je meer waarde krijgt. Dus: kijken wat je goed doet, en dat steeds beter doen. Maar er zijn grote verschillen in aantallen behandelingen per regio. Neem bijvoorbeeld galblaasoperaties. De hoeveelheid operaties verschilt enorm per regio voor vergelijkbare patiënten. Heeft het dat zin om beter te doen wat we al doen? Ja natuurlijk, maar wij geloven dat het grootste verschil in kwaliteit en kosten gemaakt kan worden door een andere vraag te stellen: doen we wel de juíste dingen? Op die manier heeft bijvoorbeeld Bernhoven, samen met VGZ en CZ, en ondersteund door Strategy&, meer dan 20 procent productie daling gerealiseerd, en daarmee ook kosten kunnen afbouwen .”
‘Ziekenhuisding’
Sander Visser: “In Gorinchem hebben we samen met Rivas zorggroep, VGZ en Huisarts en Zorg een vergelijkbare beweging als bjj Bernhoven op gang gebracht. We hebben de kosten afgebouwd door bijvoorbeeld delen van de zorg te substitueren naar de eerste lijn of een geriater te betrekken bij behandelbeslissingen voor ouderen. Dan realiseer je wat VGZ zo mooi noemt: zinnige zorg. Bij andere klanten zoals de Noord-West Ziekenhuisgroep, het Albert Schweitzer Ziekenhuis of het Westfriesgasthuis gaat het – in samenwerking met VGZ – ook die richting op.”
Daarom wil Sander Visser graag het concept verbreden. “Het richt zich vooral op de behandelkant in de curatieve zorg. Maar hoe ga je om met minder eenduidige doelen? Die zijn lang niet altijd niet goed in uitkomsten te vatten. Net als chronische zorg. Wat zeggen uitkomsten over hoe je met een aandoening leert te leven?”
Vertrouwen
Er is één belangrijke voorwaarde om kwaliteit optimaal te laten werken, vindt Sander Visser. Dat is vertrouwen. “Vertrouwen dat dokters die aan kwaliteit werken er financieel niet bij inschieten, vetrouwen dat een instelling zich maximaal in kan zetten op kwaliteit zonder financiele risico’s en vertrouwen bij de financiers dat professionals als ze de ruimte krijgen ook het goede doen. Vertrouwen in plaats van controle is niet naïef. Denken dat je er met alleen controle wel komt, dat is misschien wel eerder naïef. Je werkt met de best opgeleide beroepsgroep van Nederland.”
Strategy& gelooft in het ruimte geven aan professionals. Visser: “Het is gewoon moeilijk om professioneels te sturen op basis van de ingewikkelde DOT’s, rapportages KPI’s vaak etcetera. Dokters moeten de ruimte hebben om een slag te maken, ziekenhuizen en verzekeraars moeten dat faciliteren.”