Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vervang VBHC door verantwoorde zorg’

Nederland moet niet inzetten op value based healthcare, maar op verantwoorde zorg. Dit zei bestuursvoorzitter Jan Harm Zwaveling van Máxima Medisch Centrum (MMC), bij het recente prehabilitatie-congres.

VBHC is erg gericht op de Amerikaanse context, dus niet een op een toe te passen in Nederland. Het dreigt bovendien een inhoudsloos begrip te worden, volgens Zwaveling op Skipr.nl . Zwaveling ziet de waarde van VBHC wel degelijk in: zijn ziekenhuis heeft het begrip zelfs opgenomen als leidraad voor het eigen handelen. Desalniettemin is hij kritisch over het begrip: “Value based healthcare is een Rorschach-test: iedereen ziet er wat anders in”.

Keiharde marktwerking

Verder hield hij de bezoekers van het congres voor: “U moet niet vergeten dat VBHC onderdeel is van een economisch model voor keiharde marktwerking.” Zwaveling wijst erop dat VBHC-grondlegger Porter niet uit de zorg komt, maar professor aan de Harvard Business School is. “Het doel dat hij voor ogen heeft is dat een ziekenhuis door VBHC te gebruiken in de zorgverlening, zo aantrekkelijk wordt dat patiënten weglopen bij de concurrent.”

Model

Zwaveling denkt dat de zorg in Nederland veel meer baat zal hebben bij verbetering van de kwaliteit in de sector, in plaats van dat ziekenhuizen met elkaar gaan concurreren. Om die reden pleit hij voor invoering van een model voor verantwoorde zorg. Hiermee doelt hij op een werkwijze die gestoeld is op meetbaar goede kwaliteit in uitkomsten.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.