Validering / kennisdeling

Joost Klaase: ‘Praktijkvariatie aanpakken binnen oncologisch netwerk’

"Iedere patiënt verdient dezelfde kans op een curatieve behandeling. We willen onderzoeken of er binnen ons oncologisch netwerk sprake is van ongewenste praktijkvariatie. Het zou kunnen dat niet alle patiënten die daarvoor in aanmerking komen ook daadwerkelijk besproken worden in een van onze vier levercentra."Aan het woord is Joost Klaase, voorzitter van het managed clinial network HPB Chirurgie Noordoost Nederland.

Ziekenhuizen in Noordoost-Nederland werken sinds 2012 samen in dit netwerk.Voorzitter Joost Klaase is HPB-chirurg in het UMCG. Op het congres Sturen op Kwaliteit van 7 november vertelt hij wat er in het netwerk gebeurt om de zorgkwaliteit te verbeteren. Het onderzoek richt zich op twee punten: ongewenste praktijkvariatie en het voorkomen van heroperaties.

Klaase: “Het vermoeden bestaat dat niet alle patiënten die in aanmerking komen voor een leverresectie voor uitzaaiingen van dikke-darmkanker die ook daadwerkelijk krijgen. Wij zijn aan het onderzoeken welke patiënten in Noordoost-Nederland in 2016 tegelijk met een tumor in de dikke darm een leveruitzaaiing hadden. Dat zijn er 403. Wij willen weten of al deze patiënten ook daadwerkelijk in een van de vier levercentra van ons netwerk besproken zijn. Zo niet, dan willen weten waarom niet. Elke patiënt moet dezelfde kans hebben op een curatieve behandeling.”

Heroperaties

Bij alvleesklierkanker  heeft een kwart van de patiënten een heroperatie nodig. Dat aantal moet omlaag. Klaase: “We willen aan de voorkant prehabiliteren. Dat kan door patiënten in betere conditie te brengen voor ze geopereerd worden. Aan de achterkant moeten er betere afspraken over ontslag komen. Dat moet bijvoorbeeld niet op vrijdag gebeuren. Daarnaast willen we onderzoeken hoe we patiënten met wearables beter kunnen monitoren.”

Klaase hoopt dat met deze maatregelen het aantal heroperaties met eenderde te verlagen is. We willen een jaar lang meten. Daarna komen we met de resultaten naar buiten.”

Lees ook:
Sturen op kwaliteit in de oncologische keten