Organisatie

‘Meer door de bril van de patiënt kijken’

Gezondheidswetenschapper Désiree Hairwassers kreeg borstkanker. Ze voelde zich te vaak onderdeel van een proces.

Hairwassers zegt dit in een interview tijdens het Executive Seminar Waardevolle zorg voor de patiënt van 23 januari. Ze is op zich blij met de Nederlandse zorg. “Er is zeker waarde voor de patient, maar we kunnen nog veel slagen maken. Veel organisaties kijken vanuit de structuur, maar ze kunnen nog veel meer door de bril van de patiënt kijken. Wat maakt hij mee als hij binnenkomt in een ziekenhuis. Wat gebeurt er als hij thuis is?”

Onderdeel
Ze was 36 toen ze borstkanker kreeg. “Ik zat ineens aan de verkeerde kant van de tafel. Ik voelde me onderdeel van processen. Gelukkig kan ik nu, elf jaar later, terugkijken en gaat het goed met me. In 2013 werd mijn vader ziek. Door met hem mee te lopen, kon ik opnieuw kijken naar wat voor rare dingen er in de zorg zaten.”

Verbeteringen
Ze ziet zeker verbeteringen. Vergeleken met tien jaar geleden is er veel verbeterd, er wordt steeds beter geluisterd naar de patiënt, maar er zijn nog voldoende verbeterslagen te maken. Het gaat wel de goede kant op, maar het gaat me nooit snel genoeg.”