Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Vier projecten van start om uitkomstinfo naar kwaliteitsbeleid te vertalen

Om uitkomstinformatie in de praktijk te ondersteunen en deze data een plek in kwaliteitsbeleid te geven, zijn vier ZonMw-projecten van start gegaan. Deze werken drie showcases van aandoeningen uit om tot een praktische blauwdruk en toolkit te komen.

Een praktische manier om het werken met uitkomstinformatie in de praktijk te stimuleren en ondersteunen, is het structureel inbedden van de uitkomstgerichte zorgprincipes in alle aspecten van de (landelijke) kwaliteitscyclus en de daarbij gebruikte kwaliteitsinstrumenten. Daarom financiert ZonMw drie projecten die goede voorbeelden uitwerken voor de aandoeningen knieartrose (Nederlandse Orthopaedische Vereniging), chronische nierschade (St. Antonius Ziekenhuis) en dikke darmkanker (Dutch Institute for Clinical Auditing).

Kwaliteitscyclus doorlopen

De projecten doorlopen de gehele kwaliteitscyclus en maken inzichtelijk hoe de verbinding tussen de fases in de kwaliteitscyclus gerealiseerd kan worden. Daarom was een voorwaarde voor de projecten dat zij kozen zijn voor een aandoening waarvoor al een landelijk gedragen uitkomstenset is vastgesteld en waarvoor al instrumenten beschikbaar zijn voor alle onderdelen van de kwaliteitscyclus. De projecten leveren duidelijke eindproducten op die een vertaalslag naar gebruik in de praktijk mogelijk maken. Zoals praktische leidraden, blauwdrukken en landelijke instrumenten.

Vertaling naar de praktijk

Om uitkomstgerichte zorg in de kwaliteitscyclus te verankeren, wordt in het vierde project door het Kennisinstituut van de Federatie Medisch Specialisten een vertaling gemaakt naar een algemene handleiding. Ook wordt er een toolkit met een gerichte aanpak per kwaliteitsinstrument ontwikkeld. Deze handleiding en toolkit zijn bruikbaar voor wetenschappelijke verenigingen om de instrumenten en onderlinge samenhang van de kwaliteitscyclus in kaart te brengen en te verbeteren

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.