Dit meldt het platform QruxxTech. Nictiz onderzoekt de mogelijkheden en kansen van InZicht in het rapport Op weg naar betere informatie-uitwisseling in de langdurige zorg.
In de praktijk lopen cliënten en zorgprofessionals tegen de nodige problemen aan, blijkt uit het Nictiz-rapport. Een actueel overzicht van de zorggegevens ontbreekt bijvoorbeeld vaak. Ook moeten gegevens soms handmatig worden ingevuld. Verder veroorzaken de verschillende taal- en classificatiesystemen veel ruis.
Hierdoor is de regierol van de cliënt lastig in te vullen. Bovendien moeten zorgverleners op basis van gebrekkige informatie bepalen wat passende zorg is.
InZicht en interoperabiliteit
Voor een beter beeld deed Nictiz onderzoek naar de kansen en hindernissen van InZicht. Om voldoende interoperabiliteit te realiseren zijn afspraken nodig op vijf niveaus, aldus het rapport. Dit zijn organisatie, zorgproces, informatie, applicatie en IT-infrastructuur.
Op organisatieniveau worden in de langdurige zorg voornamelijk werkafspraken en samenwerkingsovereenkomsten gemaakt. Het zorgproces wordt mede ingevuld door richtlijnen, zorgstandaarden en kwaliteitskaders. Het niveau van informatie voorziet in informatiestandaarden en afspraken over het gebruik van taal en classificaties (bijvoorbeeld SNOMED CT). Op het gebied van applicaties spelen ECD’s, portalen en PGO’s een rol. Daarnaast kenmerkt de langdurige zorg zich door het gebruik van meerdere infrastructuren om informatie uit te wisselen (bijvoorbeeld ZorgMail, POINT en leverancierspecifieke infrastructuren).
Subsidieregeling
Intussen is het ministerie van VWS bezig met een subsidieregeling voor InZicht. Vanaf november 2018 wordt in proeftuinen onderzocht wat nodig is om uitwisseling tussen ECD’s en PGO’s mogelijk te maken. Het streven van VWS is de regeling in november 2019 open te stelllen. Er is voor drie jaar 90 miljoen euro beschikbaar.