Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Virtual Fracture Care geeft patiënt regie over eigen herstel

Patiënten met relatief simpel en stabiel letsel, zoals een verstuikte enkel of een ongecompliceerde botbreuk, krijgen na bezoek aan het ziekenhuis geen poliklinische nacontrole meer. Ze ontvangen een app met alle informatie om thuis te herstellen. Het Martini Ziekenhuis is sinds deze week na het OLVG en St. Antonius Ziekenhuis het derde Santeon ziekenhuis dat volgens deze methode werkt. De andere Santeon ziekenhuizen volgen binnenkort.

De patiënt krijgt na behandeling op de SEH voor vertrek duidelijke uitleg over de Virtual Fracture Care app. Hierin staat informatie over de behandeling, het herstel en de herstelperiode van het letsel. Ook krijgen patiënten  een brace of verband in plaats van gips. Het immobilisatiemateriaal kunnen zij zelf verwijderen.

Normaal gesproken wordt voor vrijwel iedere patiënt met een verstuiking of botbreuk een afspraak voor nacontrole in het ziekenhuis gemaakt. Onderzoek toont echter aan dat dit lang niet altijd noodzakelijk is. Traumachirurg Liesbeth Boonstra van het Martini Ziekenhuis: “Patiënten hebben de afgelopen decennia te weinig ruimte voor zelfredzaamheid gekregen. Over het algemeen zijn mensen heel goed in staat om zelf de regie te voeren over hun herstel.”

Patiëntveiligheid

Liesbeth Boonstra benadrukt dat het belangrijk  is dat de juiste patiënten binnen de VFC behandeld worden. “De letsels die voor deze methodiek in aanmerking komen, hebben een duidelijke definiëring. Het zorgpersoneel is hier voor de implementatie goed over geïnformeerd. Onze reguliere patiëntbesprekingen fungeren daarnaast als vangnet om te controleren of de juiste patiënten binnen dit concept behandeld worden. Daarnaast is er een speciale Breuklijn ingesteld. Dit telefoonnummer kunnen patiënten bellen bij vragen of toenemende pijnklachten. Deze lijn wordt bemand door de gipsverbandmeesters, met als achterwacht een traumachirurg of orthopeed-traumatoloog.”

Als sprake is van bijvoorbeeld een taalbarrière of dementie wordt wel een vervolgafspraak ingepland. Deze krijgt de patiënt dan direct mee met het advies om bij de vervolgafspraak een begeleider en/of tolk mee te nemen.

Vergelijkbaar behandelproces

De Virtual Fracture Care methode vindt zijn oorsprong in Glasgow. In 2011 is hier gestart met een vergelijkbaar behandelproces, waarna veel ziekenhuizen in het Verenigd Koninkrijk volgden. De selectie van de elf letsels is voornamelijk gebaseerd op studies van deze ziekenhuizen. Hierin wordt gesteld dat patiënten met deze letsels een gunstige behandeluitkomst hebben met vroegtijdige behandeling, zonder poliklinische of radiologische nacontrole.

Het OLVG heeft de resultaten van VFC in 2020 gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde. Uit het onderzoek blijkt dat er een vergelijkbare patiënttevredenheid was en geen verschuiving van zorg naar de eerste lijn. Dat maakt VFC een veilig alternatief voor de traditionele behandeling met poliklinische controles. De werkwijze wordt breed gedragen door de Spoedeisende Hulp, Chirurgie, Orthopedie en gipsverbandmeesters.

Versnellen

Ook andere ziekenhuizen kunnen gebruik maken van de VFC-methodiek. De Santeon ziekenhuizen proberen de implementatie van VFC zowel binnen de Santeon ziekenhuizen als daarbuiten zo makkelijk mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van een implementatiegids en het inrichten van een coördinatiecentrum voor vragen rondom bijvoorbeeld businesscase, vormgeving en contracten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.