De VR-game Reducept zorgt ervoor dat het brein signalen uit het lichaam anders interpreteert. Dit komt doordat het brein hetgeen wat wordt weergegeven in VR als ‘echt’ ervaart. Met beelden, kleuren en muziek wordt een gevoel van veiligheid en positiviteit bij de patiënt gecreëerd.
Verslavend
Patiënten worden nu vaak nog geholpen met morfine of andere opiaten en dat kan op den duur averechts werken. “Opiaten worden nu te vaak ingezet tegen chronische pijn. Hoewel opiaten goed werken bij acute pijn, kleven er veel nadelen aan opiaten bij het bestrijden van chronische pijn. Het kan de pijn zelfs verergeren en verslavend werken”, aldus Louis Zantema, mede-oprichter van Reducept.
Educatief element
Harry van Goor, professor en chirurg bij het Radboud Universitair Ziekenhuis in Nijmegen: “Natuurlijk kun je niet opeens alle pijn wegnemen met VR, maar met VR kun je wel heel gericht patiënten trainen beter om te gaan met pijn en datzelfde brein af te leiden van de pijn.”
Van Goor is blij met het educatieve element van Reducept. “Op den duur ben je zo getraind dat je het ook zonder bril zou moeten kunnen. In dat geval zijn opiaten niet altijd meer nodig.Ik geloof echt dat VR-instrumenten gaan leiden tot een overgang naar een andere manier van pijnstilling.”
Succesvolle pilots
Ook het Medisch centrum Leeuwarden, Maartenskliniek, Roessingh, CWZ en Rijnstate hebben Reducept omarmd. Naast ziekenhuizen starten ook revalidatiecentra, GGZ-instellingen, fysiotherapeuten en het Academisch Centrum voor Tandheelkunde in Amsterdam, na succesvolle pilots, met Reducept.
Patiënten die Reducept willen gebruiken, kunnen zich laten verwijzen of kunnen zich melden voor een behandeling bij aangesloten instellingen. Vanaf volgend jaar wordt de game ook in het buitenland aangeboden.