Het UMCG doet onderzoek naar de toepassing van VR bij fantoompijn. Dit onderzoek maakt deel uit van een omvangrijk internationaal onderzoek van het Sahlgrenska universitair medisch centrum in Gotenburg.
Elektroden op de stomp sturen het virtuele lichaamsdeel op het scherm aan. Als de gebruiker de spieren aanspant waarmee hij normaal gesproken zijn elleboog zou strekken, gebeurt dat op het scherm ook. Hetzelfde geldt voor het buigen van de pols of het strekken van een knie.
Bewegingen
“Door de virtuele training wordt een specifiek deel van de hersenen gereactiveerd”, aldus Corry van der Sluis, revalidatiearts in het UMCG. “Het gaat daarbij om het deel van de hersenen dat betrokken is bij het maken van bewegingen van de geamputeerde arm of het been.”
Vermindering pijn
Dit heeft in veel gevallen een soms aanzienlijke vermindering van fantoompijn tot gevolg. “Hoeveel precies, dat moet het uiteindelijke Zweedse onderzoek uitwijzen. Maar het is onmiskenbaar dat sommige mensen er baat bij hebben.”
Meer over de toepassing van VR bij fantoompijn vindt u op tech.qruxx.com, het nieuwe kennisplatform van Qruxx over de invloed van technologie op de zorg.