Door Erica de Loos en Tijn Kool, redactie KiZ. Dit artikel maakt deel uit van de KiZ Special over de waarde van zorg op afstand na de coronacrisis. Naar de overzichtspagina.
Een belangrijke focus hierin is dat burgers in 2020 partner zullen worden om public health te ondersteunen. Daarbij begint het geven van informatie over het hoe en waarom van bijvoorbeeld handhygiëne ter preventie van infecties al bij de jeugd, zowel thuis als op school. Zoals wij in 2020 ook zagen: was je handen kapot, aldus Rutte tijdens een persconferentie. En op scholen ontstonden zelfs wasstraten voor kinderen.
Deze toekomstvisie, die deels voortkomt uit de (destijds) wereldwijde 5 mei implementatie-campagne Clean hands 2020 van de WHO om meer dan 30 procent compliance te realiseren, bleek in 2020 op alle fronten snel geïmplementeerd, ook thuis. Dat de wereld in 2020 over zou stappen op thuis werken, en ook ‘thuis’ zorg verlenen waar dat mogelijk is, hadden we destijds niet voor ogen.
Zes dimensies
In de zes dimensies van kwaliteit van zorg (veilig, effectief, efficiënt, tijdig, gelijkheid, persoonsgericht) was op afstand zorg verlenen via digitale vormen bij de burger ‘aan huis’ nog geen onderdeel. Alhoewel Guus Schrijvers aan deze dimensies ‘continuïteit’ toevoegde, waarmee die continuïteit op afstand wellicht makkelijker kan worden gerealiseerd.
Snelle implementatie
Na inmiddels een jaar pandemie heeft zich naast de implementatie van de gedragsmaatregel handhygiëne ook een snelle implementatie ten aanzien van online zorg verlenen voorgedaan. Met als gevolg dat de zevende kwaliteitsdimensie ‘continuïteit’ van de reguliere zorg in vele situaties kan worden geboden aan cliënten en patiënten. In een optimale co-creatie waarbij de patiënt een proactieve rol vervult, is samenwerking nodig met zorgverleners. Naast coaching en ondersteuning bij het gebruik en de toepassing van digitale zorgvormen.
Zorg op maat
In de dagelijkse praktijk zijn het afgelopen jaar vele digitale zorgvormen uitgetest. De eerste (praktijk)evaluaties, en reacties van gebruikers, leren ons dat dit leidt tot zorg op maat, meer ruimte voor complexe zorg, én zorg ‘dichtbij’. Zorg op maat dichtbij de patiënt, ondanks de fysieke afstand. Face-to-face contact blijft nodig en gewenst door patiënten en zorgverleners. De omslag is dat dit na de pandemie ook lijkt te gelden voor de digitale zorgvormen. Hierdoor ontstaat een combinatie van face-to-face zorg met digitale creaties. Door deze ‘blended care’ aan te bieden en zorgprocessen daarop in te stellen, kan een nog betere co-creatie van kwaliteit van zorg ontstaan met de zeven dimensies die wij nodig hebben. En blijven we vitaal digitaal.