Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Voorloper: ‘De juiste cijfers voor je neus bij samen beslissen in de spreekkamer’

Op 1 november start het project ‘Samen Vooruitkijken’. Dat heeft als doel om uitkomstinformatie, die als basis dient voor kwaliteitsverbetering in ziekenhuizen, ook beschikbaar te maken voor het gesprek van de patiënt met zijn of haar huisarts of medisch specialist in de spreekkamer.

Samen Vooruitkijken is een van de acht voorlopers van 2019. Naar het overzicht

Arts en patiënt kunnen met de uitkomstinformatie samen bekijken welke behandelkeuze welke potentiële gevolgen heeft op basis van betrouwbare gegevens, zegt projectleider Els Heimerikx van Dutch Institute for Clinical Auditing (DICA). Het subsidiegeld wordt ingezet om implementatie in ziekenhuizen en huisartspraktijken te stimuleren. Daarnaast om een dashboard te ontwikkelen waar zorgverlener en patiënt op kunnen kijken en om een handboek ‘Samen Vooruitkijken’ te schrijven.

Transparant

De klinische data en PROMs die DICA verzamelt, zijn al transparant. Zorginstellingen en specialisten gebruiken ze om te benchmarken en van elkaar te leren. Het idee achter dit project is dat de gegevens ook voor andere doeleinden inzetbaar zijn.

Dat ontstond eigenlijk per toeval, vertelt Heimerikx. Een chirurg bekeek de benchmarkgegevens samen met een patiënt. Die schrok, omdat het betreffende ziekenhuis op een bepaald onderdeel slechter scoorde dan andere ziekenhuizen. De chirurg en DICA kwamen vervolgens tot de conclusie dat deze gegevens op een andere manier inzichtelijk moet worden gemaakt voor patiënten.

“De beschikbare data willen we nu ook gaan inzetten om patiënten en zorgverleners samen te laten beslissen over behandelopties”, zegt Heimerikx. “We starten een pilot met gegevens over colon- en rectumkanker. Daarna willen we gaan uitrollen naar uitkomstmetingen van de 23 landelijke kwaliteitsregistraties.”

Dynamisch dashboard

Het gaat om uitkomstinformatie als complicaties, radicaliteit, kwaliteit van leven of lange termijn overleving. Via een dynamisch dashboard kunnen patiënten die vergelijken met uitkomsten van gelijksoortige patiënten bij verschillende behandelingen.

Heimerikx: “Je voert samen met je huisarts of specialist bijvoorbeeld in of je man of vrouw bent. Daarnaast wat je leeftijd is, of je het belangrijk vindt om te blijven sporten en of er complicaties zijn waar je bang voor bent. Je kunt dan de resultaten bij bijvoorbeeld chemo- en immunotherapie of een operatie vergelijken met patiënten met dezelfde kenmerken Het blijft de bedoeling dat dit samen en in de spreekkamer gebeurt. het dashboard is niet bedoeld om er thuis alleen naar te kijken.”

Het project Samen Vooruitkijken wordt in nauwe samenwerking met Patiëntenfederatie Nederland uitgevoerd. “Zo kunnen patiënten aangeven wat zij belangrijk vinden om op het dashboard te kunnen zien.”

Huisartsen

Voor de pilot, die loopt tot 31 oktober 2021, hebben zich al tien ziekenhuizen aangemeld, waaronder het Deventer Ziekenhuis, Reinier de Graaf Gasthuis en LUMC. Daarnaast worden er gesprekken gevoerd met  huisartspraktijken. DICA nodigt nadrukkelijk nog meer ziekenhuizen en vooral huisartsen uit om mee te doen.

De  huisarts is in dit project belangrijk, zo betoogt Els Heimerikx. “Uitkomstinformatie is in de ziekenhuizen wel beschikbaar, maar wordt in de huisartsenpraktijken vaak niet gebruikt. Dat is jammer, want als patiënt praat je over dit soort dingen toch eerder en vaker met je huisarts dan met een specialist.”

Eigenaar

“In de kern gaat het erom: hoe krijg je voor samen beslissen de juiste cijfers voor je neus”, zo vat de projectleider samen. Daarbij spelen overigens geen privacy-issues. De specialist blijft ‘eigenaar’ van de data. Artsen en patiënten kunnen samen alleen in de kenmerken kijken, niet in de onderliggende patiëntgegevens.

De opbrengsten en leerpunten van Samen Vooruitkijken worden tijdens de pilot vastgelegd in een handboek en e-learning-module. Daarmee wordt alvast ingespeeld op de implementatie in andere ziekenhuizen en huisartsenpraktijken en de uitbreiding naar meerdere ziektebeelden.

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.