Samen beslissen met kwetsbare ouderen is een van de zestien voorloperprojecten van het Zorginstituut. Naar het overzicht van alle projecten
Wat houdt het project in?
Het project wil bevorderen dat patiënten en zorgverleners op geriatrische afdelingen in ziekenhuizen structureel samen beslissen over behandelinge. Ze moeten daarbij hun beslissingen baseren op uitkomstinformatie. Zo kunnen zij voor de behandeling kiezen die het beste past bij de wensen, behoeften en verlangens van de patiënt. Dat draagt bij aan de kwaliteit van leven.
Op geriatrische afdelingen in vijf ziekenhuizen wordt daarvoor een gespreksmodel ingevoerd om ouderen en zorgprofessionals meer samen te laten beslissen. Het gaat om ouderen met multimorbiditeit: zij hebben twee of meer chronische ziekten tegelijk. Uniek is de koppeling tussen uitkomstinformatie, het samen-beslissen-proces en gespreksinstrumenten.
Het project omvat onder andere de volgende producten en diensten:
- Trainingen voor artsen en verpleegkundig specialisten waarin zij leren hoe zij met het gespreksmodel met ouderen met multimorbiditeit en hun naasten beslissingen kunnen nemen op basis van patiënt-gerapporteerde-uitkomstinformatie.
- Een toolbox met vragenlijst (TOPICS-SF) en gesprekstool die in het programma zijn gebruikt, wordt verrijkt met inzichten uit het programma. De toolbox is te gebruiken door professionals in ziekenhuis en ouderenzorg.
- Implementatiekennis: verder verspreiden van de opgedane kennis over de implementatie in de vijf ziekenhuizen. En inzicht in factoren die de invoering bevorderen of belemmeren.
- Een patiëntenfolder die ouderen en naasten helpt zich voor te bereiden op het gesprek met de zorgverlener.
- Checklist/informatiepakket voor themabijeenkomsten ‘Haal meer uit het gesprek met uw arts’, georganiseerd door lokale afdelingen van de ouderenbond.
Het project richt zich op ziekenhuizen, maar de resultaten worden actief verspreid in andere organisatie en sectoren.
Wie zijn de initiatiefnemers?
Kenniscentrum Vilans heeft de aanvraag ingediend en is penvoerder. Samenwerkingspartners zijn de ouderenbond KBO-PCOB, de Nederlandse Vereniging voor Klinische Geriatrie (NVKG), de Beroepsvereniging Verpleegkundigen & Verzorgenden (V&VN, afdeling Geriatrie en gerontologie) en TOPICS-MDS-werkgroep. De geriatrische afdelingen van twee ziekenhuizen hebben op voorhand de intentie uitgesproken deel te nemen aan dit programma
Hoe wordt het project ingebed in uw organisatie?
Het project is verdeeld in verschillende werkpakketten:
- Werkpakket A: het in de praktijk implementeren, borgen en verbreden van de PROM ‘TOPICS-SF’ en het gespreksmodel voor samen beslissen (trekker: Vilans)
- Werkpakket B: het stimuleren van ouderen en hun naasten om te participeren in het ‘samen beslissen’ (trekker: KBO-PCOB)
- Werkpakket C: een eerste verkenning naar de bruikbaarheid van bepaalde uitkomstinformatie uit TOPICS-SF voor een dashboard of app voor patiënten (trekkers: TOPICS-MDS projectgroep en Vilans)
- Werkpakket D: verspreiding van de opgedane kennis en ervaring in het programma (trekker: Vilans).
- Werkpakket E: programmamanagement (trekker: Vilans).
Hoe gaat de opschaling eruitzien?
De ervaringen worden dan beschikbaar gesteld aan alle ziekenhuizen in Nederland, maar ook naar anderen die samen beslissen willen invoeren. Bij het uitrollen kunnen we gebruik maken van de samenwerkende partners, de inbedding in de kennisinfrastructuur (samenwerking onderzoek, beleid en praktijk in kennisontwikkeling en verspreiding) en opschaling door de betrokkenheid van partners zoals de beroepsverenigingen NVKG en V&VN-geriatrie en de organisatie voor ouderen en naasten (KBO-PCOB, NOOM, MEZZO).
Wat kunnen anderen ervan leren?
Vooral hoe je samen met ouderen tot beslissingen kunt komen over behandelingen die het beste aansluiten bij hun wensen en behoeften.
Hoe kunnen ze eraan bijdragen?
Wij hebben ruimte om vijf afdelingen Geriatrie te begeleiden; op dit moment zijn er al vier ziekenhuizen die zich hebben aangemeld. Wie mee wil doen, is dus nog van harte welkom.
Met wie kunnen belangstellenden contact opnemen?
Projectleider is Annemarie Koopman, senior adviseur bij Vilans,