Monitor IC is een van de zestien voorloperprojecten van het Zorginstituut. Naar het overzicht van alle projecten
Wat houdt het project in?
Jaarlijks worden in Nederland meer dan 85.000 patiënten met levensbedreigende aandoeningen opgenomen op een Intensive Care (IC) afdeling. Behandelkeuzes en medische beslissingen verlopen snel en zijn veelal gebaseerd op de kennis en intuïtie van de artsen. Bovendien worden deze beslissingen slechts in beperkte mate gemaakt in overleg met patiënten en naasten.
Het MONITOR-IC project is opgezet om ervoor te zorgen dat medische besluitvorming op de IC beter en meer onderbouwd wordt en dat patiënten en naasten hierin meer worden meegenomen. De IC-afdeling van het Radboudumc is daarom in 2016 begonnen met het verzamelen van patiëntgerapporteerde uitkomstinformatie van patiënten die op de IC hebben gelegen. De informatie wordt verzameld vanaf het moment van IC-opname tot vijf jaar daarna. Inmiddels nemen ook ziekenhuis Bernhoven, het Canisius Wilhelmina ziekenhuis, Maasziekenhuis-Pantein en het Jeroen Bosch ziekenhuis aan de dataverzameling deel.
Middels deze patiëntgerapporteerde uitkomstinformatie van duizenden patiënten gaan we binnen het MONITOR-IC project aan de slag met de ontwikkeling van beslismodellen en keuzehulpen. Met de hulp van informatie van eerder opgenomen patiënten kunnen patiënten nog vóór hun IC-opname beter worden geïnformeerd over de gevolgen van een dergelijke ingrijpende opname en de verschillende behandelkeuzes. Dit draagt bij aan een groter gevoel van autonomie en tevredenheid bij patiënten en naasten over communicatie en kwaliteit van zorg, betere end-of-life-decisions en een betere kwaliteit van leven van IC-overlevers. Ook voor zorgverleners is het project voordelig: het zal leiden tot een vermindering van beslissingsonzekerheid en dilemma’s in de zorg.
Hoe gaat het een bijdrage leveren aan waardegedreven zorg?
In de keuzehulpen die in dit project worden ontwikkeld, staan de waarden en voorkeuren van patiënten en hun naasten centraal en niet alleen, zoals nu het geval is, de medisch technische mogelijkheden. Op deze wijze zullen behandelbeslissingen voorafgaand en op de IC in de toekomst meer waardegedreven zijn.
Wie zijn de initiatiefnemers?
Het MONITOR-IC project is geïnitieerd door het afdelingshoofd van de IC-afdeling van het Radboudumc (Prof.dr. Hans van der Hoeven). Projectleiders van de MONITOR-IC zijn Dr. Marieke Zegers en Dr. Mark van den Boogaard, senior onderzoekers op de IC in het Radboudumc.
Hoe wordt het project ingebed in uw zorgorganisatie(s)?
De ontwikkeling van de initiële beslismodellen en keuzehulpen zal tegelijkertijd verlopen met interviews met zorgprofessionals en andere belanghebbenden binnen en buiten het Radboudumc . Zij kunnen op deze manier direct over hun wensen en benodigdheden wat betreft het te ontwikkelen materiaal communiceren.
Als de beslismodellen en keuzehulpen eenmaal ontwikkeld zijn, zal vóór het begin van de pilotstudie binnen het Radboudumc nog met een selectie van de geïnterviewden worden geëvalueerd en gereflecteerd. Tevens kunnen dan nog eventuele aanpassingen aan het materiaal worden gemaakt. Op deze manier is een groot deel van de doelgroep, de zorgverleners, patiënten en naasten, al voor de pilot actief betrokken bij de ontwikkeling van het materiaal. Dit vergroot het draagvlak van het gebruik van de beslismodellen en keuzehulpen in de klinische praktijk.
Tijdens en na de pilotstudie kan het gebruik van het materiaal worden geperfectioneerd. Middels de organisatie van focusgroepen die zowel de mening van patiënten en naasten als zorgverleners moeten weergeven, kan er vervolgens worden gewerkt aan een officieel voorschrift en advies voor het gebruik van de beslismodellen en keuzehulpen op de IC.
Hoe gaat de opschaling eruit zien?
De precieze randvoorwaarden hiervoor zullen duidelijk worden tijdens de interviews en latere focusgroepen met belanghebbenden: zorgverleners, patiënten en naasten in de regio en daarbuiten. Gedurende het hele ontwikkelingstraject zal er intensief contact en samenwerking zijn met de belanghebbenden, in de vorm van patiëntenvereniging FCIC, beroepsverenigingen NVIC en V&CN-IC. Het project wordt uitgevoerd in IC Netwerk Nijmegen&Omstreken, bestaande uit het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen, Maasziekenhuis Pantein Boxmeer, Radboudumc en Ziekenhuis Bernhoven Uden.
Daarnaast hebben de leden van projectgroep een uitgebreid en breed netwerk, goede contacten met andere IC’s in Nederland en internationaal. Ze hebben zitting in diverse richtlijn- en indicatorencommissies, wat de noodzakelijke inbedding van de ontwikkelde beslismodellen en keuzehulpen in IC-richtlijnen en protocollen moet vergemakkelijken. Tevens zullen de inzichten die uit het project voortkomen worden ingebed in de opleiding van nieuwe intensivisten en IC-verpleegkundigen.
De resultaten en producten zullen worden gepubliceerd op Monitor-ic.nl, en de website van patiëntenvereniging FCIC zodat ze landelijk en eenvoudig beschikbaar zijn voor patiënten en naasten. Daarnaast worden de inzichten gedeeld op nationale en internationale congressen en symposia voor IC-zorgverleners en andere zorgprofessionals. De resultaten zullen tevens worden gedeeld in het brede netwerk van de projectgroepleden. Tot slot zullen de resultaten worden gepubliceerd in (inter)nationale vaktijdschriften en tijdschriften voor kwaliteitsmedewerkers, beleidsmakers en bestuurders
Met wie kunnen belangstellenden contact opnemen?
Dr. Marieke Zegers: marieke.zegers@radboudumc.nl, Dr. Mark van den Boogaard: mark.vandenboogaard@radboudumc.nl, Nina Wubben, MSc: nina.wubben@radboudumc.nl