Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Vraag bewoners in de wijk en zorgverleners wat zij nodig hebben’

Het Mobiele Gezondsheidsteam gaat met wijkbewoners met een kleine portemonnee in gesprek over gezonde voeding en wil hiermee de gezondheidsverschillen in Den Haag verkleinen.
Beeld: Userba011d64_201 / Getty Images / iStock

Door Nori van Balkom en Janine Vervoordeldonk van GGD Haaglanden

In Moerwijk, een Haagse wijk onderdeel van stadsdeel Escamp, is het Mobiele Gezondheidsteam actief. Hierin werken bewoners, professionals en de GGD samen aan gezondheidsprioriteiten uit de wijk. Het gezondheidsteam Moerwijk werkt ‘Community Up’ vanuit de wijk.

Het Mobiele Gezondheidsteam werkt samen met bewoners en zorgverleners uit de wijk om te kijken welke gezondheidsbehoeften leven in de wijk. Bewoners en professionals in de wijk bepalen daarbij zelf de prioriteiten die het Mobiele Gezondheidsteam samen met hen oppakt. Vanuit deze prioriteiten starten vervolgens experimenten op kleine schaal. Bewoners en professionals in de wijk praten over welke regels of keuzes van het beleid van bijvoorbeeld de gemeente Den Haag anders kunnen worden opgepakt.

‘Ga op je handen zitten en neem niet de regie over’

Het is belangrijk om te starten zonder aanbods-agenda. Vraag in de gesprekken met bewoners en zorgprofessionals wat voor hen belangrijk is. En zorg dat hun prioriteiten leidend blijven. We zijn geneigd om op basis van de uitkomsten van dit soort gesprekken met een aanbod dat al bestaat te komen. “Terwijl het belangrijkste is om juist op je handen te gaan zitten” Wat willen de bewoners van de wijk zelf? Hoe zien zij dat voor zich? Hoe kunnen wij dit vervolgens faciliteren? Zo houd je de regie in de wijk zelf. Om duurzaam anders samen te gaan werken is het een kritische succesfactor om de regie niet over te nemen van de wijk. Bewoners en professionals in de wijk zijn immers experts en leidend over hun eigen gezondheidsthema’s. We dienen hen daarom ook te behandelen als experts en hen te faciliteren in hun behoefte. Anders kun je ideeën ook niet succesvol uitvoeren.

Wanneer en waar kunnen bewoners van Moerwijk het Mobiele Gezondheidsteam spreken?

Het Mobiele Gezondheidsteam van Moerwijk sluit wekelijks aan op bekende plekken in de wijk. Zoals bij de buurtkamers, het wijkcentrum en de speeltuinen. Maar ook bij de jongerenhub, vrouwengroepen en wijkfeestjes. En het team komt op momenten dat bewoners daar actief aanwezig zijn. ‘We sluiten aan bij het bestaande, in plaats van bewoners te vragen naar ons toe te komen.’

Gezonde lunch

Op dinsdag krijgen bewoners in Moerwijk een gezonde lunch. Wij hopen dan dat moeders dit thuis ook gaan uitproberen. Gezond eten hoeft niet perfect te zijn. En we sluiten aan bij wat mensen zelf al doen. Het idee van de gezonde lunch op dinsdag komt voort uit de samenwerking in de wijk tussen betrokken professionals. Deze samenwerking bleek goud waard te zijn. Net als het niet oormerken van het geld dat beschikbaar kwam voor het uitwerken van het idee. Geef ruimte aan degene die het idee wil uitwerken om te experimenteren binnen het budget. Stel daar niet teveel eisen aan. En durf daarbij buiten de kaders te treden. Bij het betrekken van bewoners is het cruciaal om te laten zien wat je doet met de informatie die zij geven. Snel handelen en niet eindeloos interviews afnemen voordat je actie onderneemt. Kortom, durf te experimenteren, werk samen en geef elkaar ruimte!

Vervolgplan

In 2022 is het netwerk van partijen verbreed. Er zijn samenwerkingen met de wijk vormgegeven. En we legden gezondheidsprioriteiten van Moerwijk vanuit een viertal gezamenlijk vast in een jaarplan. Het jaarplan kwam tot stand via een samenwerking met buurtkamer de Luyk, de coördinator van de Moerwijk Moeders en de collega’s bij welzijnsorganisaties zoals Wijkz en Meion.

Een voorbeeld is het opzetten van gezondere activiteiten voor bewoners in de wijk. Tijdens dit feestelijke activiteiten krijgen bewoners vaak ongezonde hapjes. Zorgverleners wilden daarom deze activiteiten inzetten om bewoners op die momenten informatie te geven over gezond eten. Dit schrijft GGD Haaglanden in het jaarverslag pagina’s 28, 29, 30, 31.

Wil je tips over hoe je in jouw regio kunt starten met preventie en informele zorg?

Neem dan contact op met de auteurs via nori.vanbalkom@ggdhaaglanden.nl of bezoek een van de links met meer informatie over het Mobiele Gezondheidsteam en initiatieven Gezond en Gelukkig Den Haag Inspiratie – Gezond en Gelukkig Den Haag.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.