Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waarde is geen leeg begrip’

In de ggz houden we ons vooral bezig met mensen die vanwege een psychiatrische ziekte of psychische aandoening kwetsbaar zijn. Door goede diagnostiek, behandeling en begeleiding proberen we waarde toe te voegen aan hun leven en hen in staat te stellen waardevol te zijn voor zichzelf en anderen. Maar wat is die waarde dan? Is dat wat wij denken toe te voegen aan het leven van mensen ook van waarde voor hen?

Door Jos Brinkmann

Dit artikel maakt deel uit van het themanummer Sturen op Kwaliteit van KIZ. Naar de overzichtspagina

Met vier instellingen in de ggz (Dimence Groep, GGzE, Lentis en GGZ NHN) hebben we eind 2017 Volante opgericht, een vereniging die zich bezighoudt met dit thema. Samen met professionals en cliënten uit deze instellingen gaan we op zoek naar betekenisvolle uitkomsten.

Waarde toevoegen

Betekenisvol houdt hierbij in dat de uitkomsten waarde toevoegen aan het leven van de cliënt. Indicatoren voor symptomatisch, persoonlijk en maatschappelijk herstel zullen hierin een plek krijgen, naast aspecten als klanttevredenheid, wacht- en doorlooptijden van de zorg en kostenaspecten. De samenwerking wordt gedreven vanuit de inhoud. Daarbij staat het verbeteren van de kwaliteit van zorg voor de patiënt voorop. Wij zijn er tenslotte voor om onze cliënten zo goed en snel mogelijk te behandelen zodat zij weer kunnen functioneren en participeren in de maatschappij. En omdat we er op gericht zijn om dat steeds beter te doen, hebben we de handen ineengeslagen.

Uitkomstenset depressie

We hebben er binnen Volante expliciet voor gekozen om focus aan te brengen in de onderwerpen die we willen onderzoeken. Op dit moment richten we ons op veel voorkomende aandoeningen: angst & depressie en acute psychiatrie. Voor mensen met angst & depressie wordt op dit moment een pilot opgezet waarvoor een uitkomstenset ontworpen wordt waarop de resultaten gemeten gaan worden. Zo kan er gekeken worden naar uitkomsten als: de klantwaardering; de symptoomreductie die wordt gerealiseerd; de duur van de behandeling; de doorlooptijd van de behandeling; de kostprijs; de recidive (terugkomst) en de wachttijd. Er zullen hierin vast nog aanpassingen plaats gaan vinden, maar we moeten ook gewoon ergens beginnen met het in kaart brengen van betekenisvolle uitkomsten.

Vragenlijsten en gesprekken

We onderzoeken bovenstaande uitkomsten via vragenlijsten en gesprekken om in kaart te brengen hoe onze cliënten reageren op alle aspecten van de behandeling. Wat doen medicijnen, wat doen gesprekken? Op welk moment moet je welk middel inzetten? Wanneer treedt er verbetering op in de stemming, in het slaapgedrag? Wat vinden cliënten zelf belangrijk in de behandeling, welke resultaten verwachten ze? Die vragenlijsten zijn oorspronkelijk bedoeld als houvast voor de behandelaar, maar wij gebruiken die gegevens nu ook om trends te onderzoeken in behandelingsresultaten.

Als ze op de ene locatie na twee weken beginnen met medicijnen en bij de andere na zes weken, wat zijn dan de verschillen? Die inzichten bespreken de professionals van de vier instellingen. Door resultaten te vergelijken, hopen we de behandelingen steeds verder te kunnen verbeteren. We hebben daarbij een iets andere tijdslijn voor ogen dan in de somatische zorg. Bij een nieuwe heup weet je na een paar weken wel of het resultaat goed is of niet, bij behandeling van een depressie is dat veel lastiger te beoordelen en kan dat langer duren. We moeten onszelf dus ook de tijd gunnen om samen met cliënten tot betekenisvolle uitkomsten te komen.

Meten en vergelijken

De kracht van Volante is de openheid tussen de partners en dialoog met cliënten. Onze professionals kijken bij elkaar in de keuken. Ze meten en vergelijken de resultaten van behandelingen. En vragen zich af hoe het komt dat uitkomsten tussen instellingen verschillen: wat maakt dat een instelling het beter doet, of juist niet? We zien dit als een organisch zoekproces; hoe kunnen we dingen vinden die van waarde zijn voor cliënten en die inzetten om de behandelrelatie te optimaliseren. Op deze manier leveren we toegevoegde waarde en wordt de zorg steeds beter.

Jos Brinkmann is lid raad van bestuur GGZ Noord-Holland-Noord en voorzitter Volante

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.