Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Waardegedreven’ nieuwkomer maakt Amerikaanse zorgmolochen nerveus

De plannen voor waardegedreven zorginnovatie van het zorginitiatief Haven zorgen voor onrust op de Amerikaanse zorgmarkt. Tekenend is de rechtszaak die verzekeraar United Health onlangs tevergeefs aanspande om de overstap van één van zijn topmensen onmogelijk te maken.

Voor de rechtbank betoogde United Health, met een jaaromzet van ruim 226 miljard dollar ‘s werelds grootste zorgorganisatie, dat oud-medewerker Davidith zich schuldig had gemaakt aan het stelen van bedrijfsgevoelige informatie door over te stappen naar ‘concurrent’ Haven. De rechter stelde United Health in het ongelijk.

Koersval

Hoewel Haven zegt samenwerking te zoeken en geen reguliere aanbieders te willen verdringen, is de rechtsgang tekenend voor de verscherpte verhoudingen op de Amerikaanse zorgmarkt sinds webwinkel Amazon, industrieconglomeraat Berkshire Hathaway en zakenbank JP Morgan Chase begin vorig jaar hun plannen voor Haven bekend maakten.

Aandelen van beursgenoteerde zorgverzekeraars en farmaceutische bedrijven kregen een flinke tik. Een soortgelijke koersval deed zich voor toen webwinkel Amazon eerder online farmaceut PillPack overnam. Concurrerende grote apothekers als Rite Aid, Walgreens Boots Alliance en CVS Health verloren tussen de 6 en dik 11 procent, oftewel een gezamenlijke marktwaarde van 11 miljard dollar, tegen een winst voor Amazon van 2,5 procent, oftewel 19,8 miljard dollar in marktwaarde. In reactie hierop is er een heuse beweging richting verticale integratie ontstaan, met verschillende multi-miljardenovernames. Zo lijfden zorgverzekeraars Aetna en Cigna respectievelijk CVS en Express Schripts in. Met elk van deze overnames zijn tientallen miljarden dollars gemoeid.

Plannen

Hoewel nog veel onduidelijk is over de exacte plannen van Haven, maken de eerste uitingen duidelijk dat de initiatiefnemers zich laten leiden door een waardegedreven kijk op gezondheidszorg. Haven wil met zijn activiteiten voor alles bijdragen aan betere uitkomsten. Veelzeggend is volgens insiders de voorlopige samenstelling van de Haven-top. CEO Atul Gawande is van huis uit chirurg die via onder meer The New Yorker en CCN geregeld uitvoerige, scherpe analyses geeft van het Amerikaanse zorgstelsel. Hij is tevens auteur van bestsellers als Being Mortal.

Chief Operating Officer Jack Stoddard is voormalig general manager van Comcast, de grootste kabeltelevisiemaatschappij in de VS, tevens één na grootste internetprovider en drie na grootste telecommaatschappij. Relevanter in het licht van zijn nieuwe functie is zijn ervaring bij het digitale zorgbedrijf Accolade, een gespecialiseerd tussenpersoon op het gebied van gepersonaliseerde zorg.

Chief Technology Officer Serkan Kutan vervulde een soortgelijke functie bij ZocDoc, een online medische afsprakendienst. Dana Gelb Safran gaat zich bezig houden met data in relatie tot uitkomsten en kwaliteit. Ze werkte tot voor kort bij zorgverzekeraar Blue Cross Blue Shield inf Massachusetts. In 2015 was ze in Nederland waar ze uitvoerig sprak over het Alternative Quality Contract (AQC). Het team wordt gecompleteerd door David Smith, die tot voor kort werkte bij UnitedHealth-dochter Optum.

Netwerk

Tegenover CNBC laat Trevor Price van zorg-recruiter Oxeon Partners weten dat de topbenoemingen wijzen op plannen voor een ‘risicodragend geïntegreerd klinisch netwerk’.

Dit zal in eerste instantie opgebouwd worden rond een netwerk van dokters met aantoonbaar goede resultaten. Stap twee zal volgens Price bestaan uit het ‘sturen’ van werknemers van de betrokken bedrijven. Dit zou de betrokken bedrijven veel geld besparen, omdat werknemers niet langer bij dure, onder-presterende dokters hoeven aan te kloppen. Price voorziet ook dat Haven daarnaast ziekenhuizen en artsen gaat contracteren op basis van uitkomsten in plaats van volume.

Ambitie

Aan één ding zal het volgens Price niet ontbreken en dat is ambitie. “Geen van deze toppers zou zijn of haar huidige job hebben opgegeven als dit initiatief geen uitgesproken ambities had.”

Die ambitie komt niet helemaal tot uitdrukking in de naam. Wie googelt, telt zo vier zorgaanbieders die dezelfde naam voeren, variërend van ‘Ozarks premier healthcare company’ tot een aanbieder van blockchain voor de zorg. Eventuele disputen rond de naam zullen snel opgelost zijn wanneer de founding fathers hun financiële gewicht in de strijd gooien. Amazon is goed voor een jaaromzet van bijna 180 miljard dollar, JP Morgan Chase doet 109 miljard dollar en Berkshire Hathaway onder leiding van CEO Warren Buffett –in Nederland bekend van de Heinz-tomatenketchup- spant de kroon met dik 247 miljard euro.

 

 

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.