Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Wegwijzer helpt ex-kankerpatiënten de juiste ondersteuning te vinden

Er is veel ondersteuning beschikbaar voor mensen die kanker hebben gehad. De informatie is echter versnipperd en het overzicht ontbreekt. Daarom richtte ervaringsdeskundige Michel Daenen Stichting Wegwijzer bij kanker op, dat een digitale wegwijzer ontwikkelde waar alle informatie over ondersteuning rond kanker bij elkaar staat.

“Niet iedereen vindt gemakkelijk zijn weg op internet. De website wordt ondersteund door een helpdesk met ‘persoonlijke wegwijzers’”, aldus Daenen op de website van het VWS-programma De Juiste Zorg op de Juiste Plek. “Onze helpdesk wordt bemenst door vrijwilligers, veelal ervaringsdeskundigen. Zij hebben een training gevolgd en kennen de materie. Mensen kunnen bij hen terecht voor een luisterend oor en voor informatie en uitleg.” Door mensen goed te informeren over de mogelijkheden van ondersteuning kan zorg volgens Daenen verschuiven van ziekenhuis en huisarts naar het sociaal domein en informele zorg.

Regionaal en landelijk

De Wegwijzer is ingericht vanuit de behoefte van patiënten en is opgedeeld in negen categorieën, onder meer behoeftepeiling, mentale gesteldheid en praktische ondersteuning. Er is gekozen voor een regionale insteek, maar op de website is ook een overzicht te vinden van landelijke organisaties die ondersteuning bieden.

Ook voor zorgprofessionals

Daenen hoopt dat zorgprofessionals patiënten wijst op de wegwijzer en ook zelf te kijken. “De hoop is dat zij mede dankzij de wegwijzer bekender worden met het aanbod en zich ook verdiepen in de behoefte van de patiënt na het medisch traject. En vervolgens de patiënt op een goede manier doorverwijzen.”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.