Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werk als behandeldoel

Iedereen, ziek of niet, moet de kans krijgen op een werksituatie die past bij de individuele wensen en mogelijkheden. En dat is hard nodig, want naar schatting één op de drie mensen heeft in de nabije toekomst een of meerdere chronische aandoeningen.

Op het Jaarcongres ‘De Qruxx van Kwaliteit’ was ‘Werk is belangrijker dan je denkt’ het onderwerp van een van de rondetafeldiscussies. De deelnemers hieraan waren het erover eens dat het gesprek over werk ook in de spreekkamer thuishoort. “Werk is voor veel mensen belangrijk bij het herstel, maar het wordt vaak niet of te laat als concreet behandeldoel benoemd”, zegt Yick Lan Lee. Yick Lan leidt bij biofarmaceutisch bedrijf AbbVie het team dat verantwoordelijk is voor strategische samenwerking met ziekenhuizen.

Niet vanzelfsprekend

“Bij AbbVie zijn we dagelijks betrokken bij de behandeling van mensen met vaak chronische aandoeningen. Door ons te verdiepen in de patient journeys, weten we dat werkbehoud door velen als belangrijk wordt ervaren, maar niet altijd vanzelfsprekend is. Samen met onze partners in de zorg werken we aan oplossingen die in de praktijk werken. Oplossingen die mensen met een chronische aandoening helpen aan het werk te blijven. Die de zorg, zorgverleners én vooral patiënten beter maken. Om als gehele sector sámen deze impact te kunnen maken, brengt AbbVie de juiste partijen, middelen, expertise en ervaring samen.”

Mooie samenwerking

Een voorbeeld van een initiatief dat in de praktijk werkt, zijn de klinisch arbeidsgeneeskundigen uit het Radboudumc. Deze  professionals hebben zowel kennis van het ziektebeeld als van arbeid gerelateerde vraagstukken. Zij maken onderdeel uit van het multidisciplinaire behandelteam en helpen patiënten bij het werk-vraagstuk. Yick: “Wij werkten al samen met Radboudumc en hoorden dat Maastricht UMC+ met een vergelijkbaar initiatief bezig was. Wij hebben deze ziekenhuizen aan elkaar gekoppeld, waar een mooie samenwerking uit voort is gekomen.”

Praktische ondersteuning

AbbVies ambitie is mensen helpen fit te zijn voor werk en privéleven. Vanuit deze ambitie is AbbVie founding partner van het Fit for Work platform, waarin meer dan 25 maatschappelijke organisaties en partners uit het bedrijfsleven zich hebben verenigd. Het platform zet zich in voor werkbehoud bij chronische aandoeningen door het leveren van praktisch ondersteuning voor werknemers, werkgevers en zorgverleners. Ook organiseren we samen met de andere platformleden bijeenkomsten waarin sleutelfiguren uit de zorg en de overheid samenkomen om dit belangrijke onderwerp op de maatschappelijke agenda te zetten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.