Op het Jaarcongres ‘De Qruxx van Kwaliteit’ was ‘Werk is belangrijker dan je denkt’ het onderwerp van een van de rondetafeldiscussies. De deelnemers hieraan waren het erover eens dat het gesprek over werk ook in de spreekkamer thuishoort. “Werk is voor veel mensen belangrijk bij het herstel, maar het wordt vaak niet of te laat als concreet behandeldoel benoemd”, zegt Yick Lan Lee. Yick Lan leidt bij biofarmaceutisch bedrijf AbbVie het team dat verantwoordelijk is voor strategische samenwerking met ziekenhuizen.
Niet vanzelfsprekend
“Bij AbbVie zijn we dagelijks betrokken bij de behandeling van mensen met vaak chronische aandoeningen. Door ons te verdiepen in de patient journeys, weten we dat werkbehoud door velen als belangrijk wordt ervaren, maar niet altijd vanzelfsprekend is. Samen met onze partners in de zorg werken we aan oplossingen die in de praktijk werken. Oplossingen die mensen met een chronische aandoening helpen aan het werk te blijven. Die de zorg, zorgverleners én vooral patiënten beter maken. Om als gehele sector sámen deze impact te kunnen maken, brengt AbbVie de juiste partijen, middelen, expertise en ervaring samen.”
Mooie samenwerking
Een voorbeeld van een initiatief dat in de praktijk werkt, zijn de klinisch arbeidsgeneeskundigen uit het Radboudumc. Deze professionals hebben zowel kennis van het ziektebeeld als van arbeid gerelateerde vraagstukken. Zij maken onderdeel uit van het multidisciplinaire behandelteam en helpen patiënten bij het werk-vraagstuk. Yick: “Wij werkten al samen met Radboudumc en hoorden dat Maastricht UMC+ met een vergelijkbaar initiatief bezig was. Wij hebben deze ziekenhuizen aan elkaar gekoppeld, waar een mooie samenwerking uit voort is gekomen.”
Praktische ondersteuning
AbbVies ambitie is mensen helpen fit te zijn voor werk en privéleven. Vanuit deze ambitie is AbbVie founding partner van het Fit for Work platform, waarin meer dan 25 maatschappelijke organisaties en partners uit het bedrijfsleven zich hebben verenigd. Het platform zet zich in voor werkbehoud bij chronische aandoeningen door het leveren van praktisch ondersteuning voor werknemers, werkgevers en zorgverleners. Ook organiseren we samen met de andere platformleden bijeenkomsten waarin sleutelfiguren uit de zorg en de overheid samenkomen om dit belangrijke onderwerp op de maatschappelijke agenda te zetten.