Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Werkbehoud bij kanker vraagt specifieke expertise

Werkbehoud is belangrijk voor veel kankerpatiënten. Voor de begeleiding is specifieke expertise nodig op het vlak van werk en zorg. Iedere polikliniek oncologie zou dus uitgerust moeten worden met een Bedrijfs Arts Consulent Oncologie (BACO).

Hiervoor pleit platform Fit For Work in een position paper. Volgens de organisatie krijgt zo’n 84 procent van de kankerpatiënten geen informatie over werk bij de diagnose, terwijl 65 procent van de patiënten dit wél belangrijk vindt.

Gunstig effect

Werken heeft voor mensen die in behandeling zijn (geweest) voor kanker veelal een gunstig effect, zowel op degezondheid als op het welzijn. Naast een inkomen en daarmee financiële zelfstandigheid, biedt werk kankerpatiënten identiteit, zingeving, structuur en sociale contacten.

Diagnosefase

Het inzetten van een BACO maakt dat vroegtijdig in het zorgproces, vaak al in de diagnosefase, gericht aandacht is voor het werk van de patiënt. Dit vergroot de kans op werkbehoud bij kanker.

De BACO adviseert kankerpatiënten, hun medisch specialisten, verpleegkundigen, bedrijfs– en huisarts en waar nodig ook de werkgever. Dit kan gaan over de gevolgen van behandeling voor het werk, werken tijdens de behandeling en werkhervatting. De BACO zou moeten meedraaien in het multidisciplinair overleg (mdo) op de polikliniek in het ziekenhuis.

Financiering

Het probleem is dat er op dit moment geen structurele financiering is voor de BACO in de zorg. Financiering vindt momenteel plaats vanuit de polikliniek of raad van bestuur, veelal op projectbasis.

Download de position paper

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.