Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Willy Spaan: ‘Er is nul wetenschappelijk bewijs dat VBHC werkt’

Het LUMC voert stapsgewijs Value driven healthcare in. ‘We willen wetenschappelijk onderzoeken of het oplevert wat Porter en zijn volgelingen claimen: betere kwaliteit tegen lagere kosten’, zegt LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan in een interview in Zorgvisie.

“Ik wil wegblijven van value based healthcare, want dat is een buzzwoord”, zegt LUMC-bestuursvoorzitter Willy Spaan. “Met het model van Michael Porter heb ik niet zo veel. Veel mensen praten erover, terwijl ze er eigenlijk weinig vanaf weten. Het Porter-model heeft wel een goede kant: het legt de nadruk op uitkomsten die relevant zijn voor patiënten. De zorg legt nu nog te veel nadruk op het medische resultaat.”

Value driven healthcare

Spaan spreekt liever over Value driven healthcare (VDHC), waardegedreven zorg. “We willen waarde toevoegen voor patiënten. Waardegedreven zorg past meer bij de filosofie van Don Berwick. Het gaat om zorg die veiliger, effectiever, efficiënter en tijdig is. Het is de juiste zorg op de juiste plek aan de juiste persoon op het juiste moment. We kunnen zo eindelijk het dogma waarmaken van de patiënt die centraal staat. Want in de huidige praktijk organiseren we de zorg nog vaak rond de zorgprofessional. Dit is een manier om patiënten echt in het proces mee te nemen en er een coproductie van te maken.”

Kleine stapjes

Het Zweedse ziekenhuis Karolinska, waar Melvin Samsom bestuurder is, voert VBHC in als een big bang. Dat doet Spaan niet. Hij kiest juist voor een beleid van kleine stapjes. “Wij doen het niet over de volle breedte van het ziekenhuis. Wij doen het stapsgewijs, eerst met vier ziektebeelden en dan uitbreiden naar twaalf en later vijftien. En we willen vooral wetenschappelijk onderzoeken of het oplevert wat Porter en zijn volgelingen claimen: betere kwaliteit tegen lagere kosten. Er wordt in de zorg veel VBHC geïmplementeerd, maar er is nul, echt nul wetenschappelijk bewijs dat het ook werkt.”

 

Lees het hele interview met Willy Spaan in Zorgvisie.waarin hij onder meer ingaat op Patient safety 2.0, zorg op de juiste plek en de gebrekkige ICT in de zorg.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.