Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Winterswijks ziekenhuis bevordert met succes gepast gebruik

In het landelijke programma Zorgevaluatie en Gepast Gebruik (ZE&GG) werken patiënten, zorgaanbieders, zorgprofessionals, zorgverzekeraars en de overheid samen aan de bewezen beste zorg voor de patiënt. Het doel van het programma is om zorgevaluatie en gepast gebruik onderdeel te maken van het zorgproces, waarbij bewezen effectieve zorg wordt geïmplementeerd en de patiënt de bewezen beste zorg krijgt. Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) in Winterswijk is al vergevorderd met de implementatie.
Beeld: © Vladimir Kononok_Getty Images_iStock

Het Streekziekenhuis Koningin Beatrix (SKB) heeft inmiddels 88% van alle onderwerpen die op de landelijke Zorgevaluatie en Gepast Gebruik-agenda (ZE&GG) staan geïmplementeerd. Nog niet geïmplementeerde onderwerpen, zijn voornamelijk onderwerpen die niet zonder betrokkenheid van de eerste lijn gerealiseerd kunnen worden. Deze staan dit najaar op het programma. SKB: “Samen met vertegenwoordigers van de eerste lijn gaan we kijken hoe gepast gebruik regionaal verder bevorderd kan worden.”

Bevorderen ‘gepast gebruik’

Op de jaarlijkse implementatieagenda van het ZE&GG staan gemiddeld honderdzeventig onderwerpen, verdeeld over alle medisch specialismen. Alle aanbieders van medisch-specialistische zorg moeten kunnen aantonen dat ze dit jaar minimaal 80 procent van alle onderwerpen op de agenda hebben geïmplementeerd. In het SKB wordt daar hard aan gewerkt. “In juni hadden we al 88% van de 167 relevante onderwerp volledig geïmplementeerd.” ‘Gepast gebruik’ bevorderen werpt z’n vruchten af.

Aanpak

In het ziekenhuis gaan programmamanager en medisch manager van het ZE&GG periodiek in gesprek met vakgroepen. Welke onderwerpen zijn voor hen relevant voor op de agenda voor gepast gebruik? Als uit die gesprekken, interne data en/of benchmark informatie blijkt dat er ruimte ligt voor verbetering, dan worden er afspraken gemaakt over wat nodig is om ‘gepast gebruik’ te bevorderen. Waar relevant worden vervolgens aanpassingen in werkwijzen en of protocollen doorgevoerd. Het effect van aanpassingen wordt na een periode getoetst door een herhaalmeting of nieuwe benchmarkgegevens en besproken in de periodieke gesprekken met vakgroepen.

Herhaalecho’s bij Cardiologie

De herhaalecho’s op de afdeling Cardiologie geven een goed voorbeeld van een implementatie. In het kader van het ZE&GG-programma is een analyse uitgevoerd van de indicatiestelling voor herhaal-hartechografie. Dit werd gedaan aan de hand van de wetenschappelijk getoetste ‘appropriate use criteria voor echocardiography’.

De analyseresultaten zijn naderhand besproken in de vakgroep en er werden nieuwe afspraken gemaakt. Herhaalecho’s die niet voldoen aan deze criteria worden nauwelijks nog uitgevoerd.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.