Yvonne Snel, directeur van de SAZ: “Waardegedreven zorg gaat over het realiseren van de beste zorg en gezondheid voor de patiënt tegen de laagst mogelijke kosten. Dat is natuurlijk niet nieuw, maar staat nu ook in de strategische koers van de SAZ. En als nieuwe kennispartner van Qruxx gaan we onze kennis en ervaring ook via dit platform delen. ”
Regio
De 28 ziekenhuizen die bij de SAZ zijn aangesloten, zijn verweven met en verankerd in de regio. “Onze ziekenhuizen kennen de lokale gebruiken en structuren. En wat nog belangrijker is, ze kennen de regionale zorgverleners. Dat houdt de lijnen kort. In veel gevallen kent de specialist de huisarts. In de strategische koers van de SAZ staan voorbeelden van deze nauwe samenwerking beschreven. Rivas Zorggroep is hiervan een mooi voorbeeld, net als Tjongerschans ziekenhuis Heerenveen. Zo hebben de medisch specialisten in dit ziekenhuis en de huisartsen uit de regio recent samen één coöperatie opgericht.
Eerste ronde
In 2018 is de SAZ in het kader van waardegedreven zorg gestart met een verbetertraject in elf ziekenhuizen voor darmkanker en heupfracturen. Aan het tweede traject, dat net is gestart, doen zeventien ziekenhuizen mee. Het richt zich naast darmkanker en heupfractuur op galblaas/liesbreuk, borstkanker en geboortezorg. De eerste validatiesessies zijn gepland of vinden nu plaats. In september volgen de eerste start- en spiegelbijeenkomsten.
Positief
Snel kijkt heel positief terug op de eerste ronde. “Wat me hiervan is bijgebleven, is het grote onderlinge vertrouwen om open en transparant te benchmarken. De deelnemende ziekenhuizen beschikken over een dashboard en krijgen iedere maand berichten met opvallende prestaties van het eigen ziekenhuis ten opzichte van de andere deelnemende ziekenhuizen en de vorige periode. Dat werkt goed. We laten ze iedere maand opnieuw op een prikkelende manier naar hun eigen prestaties kijken. Hierdoor kunnen ze het onderwerp niet opzij schuiven tot een volgende sessie. “
De eerste ronde loopt tot eind 2019. Snel: “Het is nu al duidelijk dat we eind dit jaar niet gaan stoppen. Er komt zeker een vervolg. En dat zal ook gaan gelden voor het traject dat we nu opstarten.”
Kleine groepen
Voor de tweede ronde is niet heel veel in de aanpak veranderd. Het werkt volgens Snel heel goed om tijdens de spiegelbijeenkomsten in kleine groepen aan de slag te gaan: “Dan kun je extra interactief werken en veel goede voorbeelden delen. Dat heeft tot mooie inzichten geleid en dat gaat nu zeker ook weer gebeuren.”
Gewoon beginnen
Snel heeft een advies voor zorgorganisaties die willen beginnen met waardegedreven zorg: “Begin met de data die je al hebt. Als je aankondigt dat je hiermee aan de slag wilt en vervolgens nog bijvoorbeeld een half jaar data moet gaan verzamelen, haakt iedereen af. Je kunt veel halen uit gegevens die er al zijn. Die kan je gedurende het traject verder verrijken. Dit hebben we bijvoorbeeld gedaan door bij het programma heupfractuur na een half jaar ketenpartners als de geriatrische revalidatie aan te laten sluiten. Als je nog geen PROMS hebt, start dan vast met wat je al hebt en verrijk de datasets gedurende het traject.”