De voordelen zijn afkomstig van samenwerkingsproject SUSTAIN. Dat hield zich bezig met de vraag hoe integrale zorg van thuiswonende ouderen in Europa verbeterd kon worden. Van 2015 tot 2019 hebben Europese partners hierin nauw samengewerkt. De zes voordelen komen uit de Engelstalige roadmap. Dit is de praktische vertaling van alle onderzoeksbevindingen en het eindproduct. Vanuit Nederland was Vilans betrokken bij het onderzoek, naast VuMC en het RIVM.
1.Preventie en zelfzorg centraal
Zorgprofessionals vergeten snel dat 80 procent van de zorg om zelfzorg gaat. Slechts 20 procent van die zorg wordt door professionals gegeven. Zelfzorg maakt dus een groot deel uit van de beleving van de cliënt. Focus op zelfzorg en preventie is dus cruciaal. Integrale zorg zorgt hiervoor, omdat dit het perspectief van de cliënt als uitgangspunt neemt.
2. Betere zorgervaring
Onderzoeksresultaten bewijzen een verbeterde kwaliteit van zorg. Daarnaast een grotere cliënttevredenheid met de geboden ondersteuning en een betere toegang tot zorg.
3. Gezondere bevolking
Integrale zorg levert grote voordelen op als die zich richt op cliënten voor wie de zorg nog niet goed gecoördineerd is. Niet alleen kwetsbare oudere mensen hebben er profijt van, maar ook kinderen en volwassenen met beperkingen. Daarnaast mensen met een verslaving en mensen met meerdere chronische ziekten of psychische problemen. Integrale zorg is ook belangrijk voor mensen die urgente zorg nodig hebben, zoals patiënten met kanker. Snelle en goed georganiseerde zorg kan dan significant de zorguitkomsten verbeteren.
4 .Helpt de meest kwetsbaren
Kwetsbare mensen lijden het meest als er een tekort is aan integrale coördinatie van diensten. Terwijl er juist een ethische noodzaak bestaat om diegenen te helpen die zorg het meest nodig hebben. Integrale zorg leidt tot gelijkwaardige toegang tot kwalitatieve zorg.
5. Betere kwaliteit voor hetzelfde geld
Het is moeilijk om te onderzoeken of integrale zorg inderdaad leidt tot meer kwaliteit voor hetzelfde geld. Hiervoor zijn wel indicaties. Omdat integrale zorg een nieuw terrein is dat zich nog ontwikkelt, zal dit in de toekomst duidelijker worden. Het is aangetoond dat betere coördinatie geld kan besparen en dat de kwaliteit van zorg verbetert voor bepaalde cliënten. Dit komt voort uit het idee dat ontschotting en samenwerking in een goed gecoördineerd team leidt tot meer efficiënte zorg en ondersteuning. Zorgprofessionals maken beter gebruik van bestaande hulpbronnen en mensen ontvangen de juiste zorg op de juiste plek en op het juiste moment. Bovendien voorkomt het dubbel geleverde diensten. Het meest kostenefficiënt lijken de initiatieven die betrouwbare informatie gebruiken om cliënten te identificeren met het meeste risico op achteruitgang.
6. Gemotiveerde en tevreden zorgmedewerkers
Door betere coördinatie kan integrale zorg waardevolle tijd en ruimte vrijmaken. Medewerkers kunnen die gebruiken om te kijken waar hun talenten liggen en hoe ze hun oefenterrein en vaardigheden kunnen vergroten. Dit leidt niet alleen tot betere zorg, maar ook tot grotere voordelen voor medewerkers. Bovendien is een eventueel gebrek aan expertise op deze manier beter te signaleren.