Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeven lessen van Santeon

Boston Consulting Group beschrijft de werkwijze van de Santeon Ziekenhuizen op het gebied van value based healthcare en geeft daarbij zeven lessen.

1. Ontwikkel een gemeenschappelijke taal

Medisch specialisten, patiënten en externe belanghebbenden bij Santeon kunnen zich dankzij deze gemeenschappelijke taal verenigen rond een gedeelde ambitie om transparantie te creëren en de waarde van de zorg te vergroten tegen gelijke of lagere kosten.

2. Begin klein en wees pragmatisch

Streef naar een vlotte start met een scorecard op basis van bestaande kwaliteitsnormen. Begin hiervoor bijvoorbeeld met omstandigheden die een duidelijk verbeterpotentieel hebb en waar al een behoorlijke hoeveelheid goede gegevens over beschikbaar is. Artsen die enthousiast zijn of die VBHC al geïsoleerd implementeren, kunnen ambassadeurs zijn. Geef de VBHC-kampioenen een platform. Ze kunnen de basis leggen voor de uitbreiding naar meer complexe gebieden.

3. Begin veilig

Begin met het intern delen van gegevens. Dit helpt deelnemers om meer vertrouwen te krijgen in het vergelijken van uitkomsten en testverbeteringen. Behoud daarbij de focus door de nadruk te leggen op het vooruitzicht van externe communicatie. Het uiteindelijk doel is actieve samenwerking rond waarde met externe belanghebbenden, waaronder verzekeraars.

4. Laat medische professionals het voortouw nemen

Om medische professionals gemotiveerd te krijgen en te houden voor VBHC, is het goed als ze bijvoorbeeld teambesprekingen leiden en hiervoor de relevante statistieken selecteren. Maak hun werk gemakkelijker door ze hierbij te ondersteunen in de niet-medische, organisatorische taken.

5. Vergeet de patiënt niet

VBHC stelt patiëntwaarde centraal in de besluitvorming. Om dit te benadrukken en de juiste mindset onder alle deelnemende professionals te bevorderen, zitten er in elk Santeon VBHC-team een of twee patiënten.

6. Lokaal verbeteren en van anderen leren

De lokale VBHC-teams in elk ziekenhuis zijn verantwoordelijk voor het prioriteren en uitvoeren van verbeterinitiatieven. Ze gebruiken hiervoor gegevens van andere ziekenhuizen als referentiepunten en vergelijking. Ziekenhuizen van Santeon profiteren zo van gecoördineerde gegevensverzameling in zeven ziekenhuizen. Ziekenhuizen die (nog) niet in een netwerk samenwerken, kunnen openbaar beschikbare gegevens en internationale benchmarks gebruiken of hun eigen samenwerkingsverbanden voor gegevensuitwisseling starten. De enige vereiste is dat definities moeten worden uitgelijnd. Hiervoor kan ICHOM een zeer nuttig startpunt bieden, omdat het wereldwijde standaarden voor veel ziektegebieden heeft gedefinieerd.

7. VBHC kost tijd

Implementatie van VBHC is geen quick-fix oplossing, maar een proces dat leidt tot continue verbeteringen. Het vereist een inspanning van alle betrokkenen die die de investering meer dan waard is, volgens de medische professionals van Santeon.

Meer informatie over de VBHC aanpak en resultaten van Santeon in het complete, Engelstalige artikel 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.