Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Zeven projecten naar implementatie PROMs-kernset van start

De nieuwe kernset generieke Patient Reported Outcome Measures (PROMs) moet samen beslissen en leren en verbeteren bevorderen. Om de ontwikkelde kernset ook daadwerkelijk in de zorgpraktijk te implementeren, financiert ZonMw zeven onderzoeken.
uitkomstensets, programma uitkomstgerichte zorg, vbhc, uitkomstgerichte zorg, waardegedreven zorg, samen beslissen,

Voor bijna elke aandoeningen zijn meerdere PROMs beschikbaar. “De onlangs gepubliceerde ‘Handreiking generieke PROMs’ biedt ondersteuning, uniformiteit en standaardisatie bij de uitvraag naar generieke relevante uitkomstmaten voor de patiënt en zijn zorgverlener”, aldus ZonMw. De nieuwe kernset bestaat uit 27 vragen over diverse Patient Reported Outcomes en legt meer de nadruk op een holistische benadering, waardoor de mens centraal staat en niet de ziekte.

Implementatiestrategie

Om de kernset naar de praktijk te brengen, gaan zeven projecten van start. Zo gaat Amsterdam UMC implementatiestrategieën ontwikkelen om het gebruik van generieke PROMs in het gesprek tussen zorgverlener en patiënt te verbeteren. IKNL gaat omrekentabellen maken voor PROMs in grote patiëntgroepen met verschillende vormen van kanker. Daardoor worden PROMs-scores direct vergelijkbaar. En Erasmus MC gaat aan de slag met het verschaffen van implementatieadvies om het draagvlak, de kennis en het gebruik van PROMs te vergroten bij verpleegkundigen, verpleegkundig specialisten, patiënten en artsen.

De zeven projecten starten uiterlijk 1 december 2022. ZonMw financiert de onderzoeken vanuit het programma Kennisvragen Uitkomstgerichte Zorg. Het programma komt voort uit het landelijke programma Uitkomstgerichte Zorg van het ministerie van VWS.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.