Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuis nog niet toe aan patiëntdossier in eigen beheer’

De NVZ schat dat eind 2019 iedere Nederlander al zijn medische gegevens kan beheren in zijn eigen persoonlijke gezondheidsomgeving. Op dit moment zijn ziekenhuizen daar nog niet aan toe.

Een testgoep van patiënten zal eind dit jaar al wel kunnen beginnen met het beheer van hun medische gegevens via computer of smartphone, zo zegt een woordvoerder van de Patiëntenfederatie. Maar het aantal ziekenhuizen dat hun digitale infrastructuur dan al gereed heeft, zal klein zijn. Het grote probleem is op dit moment de standaardisatie.

Standaarden

De Patiëntenfederatie coördineert de proef, maar maakt zelf geen pgo. De federatie maakt alleen de standaarden waaraan een pgo moet voldoen. In dit programma, MedMij, ontwikkelt de Patiëntenfederatie samen met andere zorgverzekeraars, standaarden om zo’n persoonlijke gezondheidsomgeving (pgo) veilig te laten communiceren met andere systemen, zoals ziekenhuisportals.

Geen harde uitspraken

De NVZ wil geen harde uitspraken doen over het aantal ziekenhuizen dat eind dit jaar gegevens kan uitwisselen met een pgo, zo laat een woordvoerder van de NVZ weten. Ziekenhuizen zijn hard bezig met het VIPP-programma: het Versnellingsprogramma voor Informatie-uitwisseling Patiënt en Professional. Er is een groep van vijftien koplopers. De woordvoerder verwacht dat er daarvan ‘zeker ziekenhuizen zullen zijn’ die kunnen deelnemen aan de proef.

Bron: Zorgvisie.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.