Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Ziekenhuizen, leg je uitkomsten vast!’

“Steeds minder ziekenhuizen krijgen de mogelijkheid om alle zorg aan te bieden. Het bepalen van speerpunten en keuzes maken is daarom nu belangrijker dan ooit tevoren. Wil je hierover zelf de regie houden, dan begint het met aantonen waar je goed in bent en waarin misschien nog niet. Aan het woord is Heimen Flamman, vanuit AbbVie verantwoordelijk voor strategische samenwerkingen waarin de principes van waardegedreven zorg breed worden toegepast.

Heimen Flamman: “Definieer dus zorguitkomsten, specifiek voor die behandelingen waar je de beste in wilt zijn. Want door vast te leggen waar je goed in bent, kun je beter worden.”Zeggen dat je ergens goed in bent, zegt weinig. Bewijzen waar je goed in bent daarentegen en laten zien hoe je waarde toevoegt voor patiënten, geeft je zeggenschap. Value based healthcare biedt hiervoor een ideaal framework. Bijvoorbeeld de ICHOM-sets, die met patient reported outcomes je als zorginstelling een duidelijke richting geven en laten zien waar de zorg beter kan, waar het goed gaat en hoe je het ten opzichte van andere organisaties doet.”

Stap één

“Nee, Value Based Healthcare is geen verkapte manier van kostenreductie. Wel is het een veelomvattende aanpak om de kwaliteit van zorg te verbeteren. De eerste stap is vastleggen waar je goed in bent of wilt worden. Dat creëert een duidelijke focus en helpt je keuzes te maken wat je wél en niet (meer) gaat doen. Daarnaast heb je een vertrekpunt hoe je het doet en kun je monitoren én vergelijken of je daadwerkelijk beter wordt.”

Twinkeling

“Je zult merken dat niet iedereen zich automatisch achter die verscherpte focus schaart. ‘Zoek de mensen met een twinkeling in de ogen’, tipte een bestuurder me eens, ‘en match hun ideeën met het strategisch plan. Dat is dé manier om als organisatie richting die focus te bewegen en het daarvoor benodigde draagvlak op de werkvloer te creëren.’”

Zorgcoach apps

“Vanuit AbbVie initiëren we samenwerkingen met zorginstellingen op basis van thema’s die voor beide partijen relevant zijn. Zo helpen we bij het vastleggen van uitkomsten of maken we projecten mogelijk die in lijn zijn met onze gezamenlijke ambities. Zorgcoach apps bijvoorbeeld, waarmee patiënten meer eigen regie krijgen en tegelijkertijd zelf hun uitkomsten bijhouden. Daarmee kan je meten, evalueren en bijsturen op de gewenste uitkomsten. Zo houd je de kwaliteit van zorg hoog. En dat is duidelijk in ieders voordeel!”

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.