Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Ziekenhuizen leren van elkaars calamiteiten

Ziekenhuizen willen en kunnen leren van elkaars calamiteiten. Door het samenvoegen van calamiteiten van verschillende ziekenhuizen komen trends naar voren die niet zichtbaar worden bij het analyseren van één calamiteit.

Calamiteiten onderzoekers en bestuurders van Nederlandse ziekenhuizen zijn het hierover eens. Dit blijkt uit Nivel-onderzoek in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ).

Ziekenhuizen melden jaarlijks rond de 1.300 calamiteiten bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). Tot nu toe gebruiken ziekenhuizen de gegevens hierover vooral om intern van te leren. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) wilde graag weten of er een toegevoegde waarde is van het delen van calamiteiten. De vraag was of het delen de patiëntveiligheid zou verhogen ten opzichte van een analyse in een individueel ziekenhuis.

Analysekader

De  onderzoekers hebben samen met calamiteitenonderzoekers uit 21 verschillende ziekenhuizen een analysekader ontwikkeld. Hiermee kunnen ziekenhuizen calamiteiten analyseren om van elkaar te leren. Het analysekader bestaat uit kenmerken van de patiënt, kenmerken van de calamiteit, contextfactoren, basisoorzaken en verbetermaatregelen. Het is in de praktijk getest op negentien calamiteiten.

Landelijk register

De bevindingen van het onderzoek bieden de NVZ aanknopingspunten om het ziekenhuisoverstijgend leren van calamiteiten verder vorm te geven. Het gaat hierbij om de vraag over de wenselijkheid van een landelijk register van calamiteiten.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet u ingelogd zijn. heeft u nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.